Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2015 20:34:00

Má účtenková loterie smysl?

Má účtenková loterie smysl?

Elektronická evidence tržeb doplněná o účtenkovou loterii se má stát jedním z nástrojů k omezení daňových úniků, které se dějí krácením tržeb v hotovosti.

Na tom se shodla vládní koalice a stvrdila to v koaliční smlouvě i v programovém prohlášení vlády.

Ministerstvo financí ve svých materiálech odhaduje očekávaný přínos ve výběru daní na 10 mld. korun ročně. Nejde jen o zlepšení disciplíny ve výběru daní, především daně z přidané hodnoty, ale i o rovné podmínky pro všechny podnikatele. Proč mají být v konkurenční nevýhodě ti podnikatelé, kteří daně platí poctivě, oproti těm, kteří daňovou povinnost obcházejí? Proč ten poctivý je plátcem DPH; zatímco jiný, i když je zřejmé, že svým obratem přesahuje limit pro registraci k DPH, daň neplatí? Proto si myslím, že výjimek z povinnosti zapojení se do elektronické evidence tržeb by mělo být co nejméně.

Často je především opozičními politiky, ale i některými představiteli profesních organizací zpochybňován smysl tzv. účtenkové loterie. Výroky typu „účtenková loterie je Matějská pouť“ jsou stejně nesmyslné i nehodné samotného autora, kterého si jinak vážím.

Sociální demokracie považuje účtenkovou loterii za efektivní opatření. Především z kontrolního hlediska, týkajícího se povinnosti prodejce či poskytovatele služby vystavit doklad o zaplacení a zákazníka ji převzít. Lze tak prostřednictvím loterie kontrolovat i to, zda je účtenka (a tedy i platba) finančním úřadem zaregistrována. Samozřejmě bude velmi záležet na technickém provedení loterie, ale je to i otázka výher, tak aby byla zajímavá, motivační a zúčastnilo se jí co nejvíce lidí. Zavedením loterie by se otevíral určitý prostor i pro Českou poštu, která hledá další náplň pro svoji činnost a účtenkovou loterii by mohla provozovat.

Osobně zavedení elektronické evidence tržeb spolu s účtenkovou loterií vítám. Překvapují mne však vyjádření ministra financí, který začíná zpochybňovat termín zavedení k 1. 1. 2016 a posouvá jej někdy na duben příštího roku. Chápu - jde o systém, kterému musí předcházet potřebná legislativa a návrh zákona ještě není ani v Poslanecké sněmovně - je to otázka technického provedení, vybavení či organizačního zajištění. Bude to také představovat ohromný soubor dat, který musí být dobře zabezpečený proti případnému zneužití.

Kladu si tedy otázku, zda ministerstvo financí celou věc nepodcenilo. Bohužel to vypadá, že ano.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama