Ing. Miloš Petera

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2015 13:31:00

Střední Čechy brzy nabídnou nové atraktivní možnosti vodní turistiky

 Střední Čechy brzy nabídnou nové atraktivní možnosti vodní turistiky

Další možnosti rekreace a turistiky brzy nabídne Polabí ve středních Čechách. Už letos se začnou budovat nová veřejná přístaviště pro lodě hotelového typu i pro výletní vyhlídkové lodě, ale také pro malá rekreační plavidla a hausbóty.

 Během třetího čtvrtletí 2015 se začne stavět přístaviště Nymburk a Čelákovice. Pokud se podaří získat včas stavební povolení, mohly by se zahájit stavby na Mělnicku. Projekt, který dlouhodobě prosazuje hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) by měl zahrnovat v první vlně 9 nových veřejných přístavišť. Jejich síť má postupně vznikat i na Vltavě, první vlaštovkou je Davle, kde se začne se stavbou v posledním čtvrtletí 2015.

„Nová veřejná přístaviště by měla vzniknout od Neratovic až po Kolín. Kromě Nymburka, Čelákovic, Neratovic, Osečku a Mělníka by měla vyrůst ještě v Lysé nad Labem, Sadské, Poděbradech a v Kolíně. Slibujeme si od toho zvýšení turistického ruchu v našem kraji podle vzoru Baťova kanálu. Tento způsob turistiky je velice populární v západní Evropě, takže předpokládáme příliv turistů i ze zahraničí,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera.

Města už před pěti lety sepsala dohodu o spolupráci

Mělnický přístav na soutoku Labe a Vltavy je významné mezinárodní lodní logistické centrum a křižovatka mezi různými druhy dopravy. Za posledních několik let do jeho rozvoje investovala společnost České přístavy asi 700 milionů korun. Přístav si v doprovodu generálního ředitele Českých přístavů Miroslava Černého a ředitele mělnického přístavu Jana Šnejdárka prohlédl hejtman Miloš Petera ve čtvrtek 19. března 2015. „Je tu vidět ohromný kus práce. Viděl jsem přístavní protipovodňovou hráz navýšenou minimálně na stoletou vodu a také opravené zázemí přístavu. Diskutovali jsme i o využití materiálu vytěženého z koryta Labe, který přístav nabízí za velmi příznivou cenu. Obce, které by o zeminu měly zájem, se mohou obrátit přímo na kraj,“ dodal hejtman Petera.

Města, ve kterých se plánují přístaviště, už před pěti lety sepsala dohodu o spolupráci, kterou Miloš Petera ještě jako nymburský starosta inicioval. „V Nymburce se také proto zřídila obecně prospěšná společnost Plavba po Labi, která bude zajišťovat propagaci této turistiky a připravovat široký program využití Labe pro rekreační, sportovní a kulturní aktivity a starat se o co nejvyšší komfort turistů,“ dodal Petera.

Všechna přístaviště budou veřejná

Kapacita stání v nových přístavištích bude 10 až 16 rekreačních plavidel, samostatně bude zastávka pro osobní loď. Lodě pro malou rekreační plavbu, jako například čluny, kabinové lodě s ubytováním zvané hausbóty mají zpravidla délku do 10 metrů. V přístavech si výletníci budou moci doplnit vodu, připojit se na elektrickou energii a zbavit se odpadu. „Všechna přístaviště budou veřejná. Pro kotvení bude povoleno 48 hodin. V tuto chvíli ještě není jasné, ve kterém přístavišti bude možnost doplnit paliva,“ uvedl zástupce ředitele Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) Jan Bukovský.

Ředitelství vodních cest vybuduje a bude provozovat vlastní přístavní mola, města a obce je doplní parkovišti a další infrastrukturou a sociálním zázemím. Náklady na stavbu jednoho přístaviště se budou pohybovat mezi 15 až 20 miliony korun. Stavby financuje ŘVC prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, města základní infrastrukturu mimo řeku a následnou péči o objekty.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama