Ing. Mgr. Irena Ropková

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2015 13:14:45

Část prostředků na tunel Blanka pomůže pražskému školství a sociální oblasti

Část prostředků na tunel Blanka pomůže pražskému školství a sociální oblasti

Pražští radní schválili poskytnutí účelových dotací městským částem o dalších sto milionů přesunutých v rozpočtu z investic vyhrazených na výstavbu tunelu Blanka a rekonstrukci Ústřední čističky odpadních vod na Císařském ostrově.

Celkem podaly městské části žádosti o objemu přesahujícím jednu miliardu korun. „Jakožto radní pro školství a sociální oblast jsem byla vzhledem k vysokému počtu opodstatněných žádostí nucena vyjednat pro městské části posílení vyčleněných prostředků,“ uvedla po jednání radní Irena Ropková (ČSSD). „Mám radost, že se mi podařilo přesvědčit své kolegy k navýšení účelových dotací o dalších sto milionů korun z velkých investičních akcí a tyto prostředky tak využít k přímé podpoře zvyšování životní úrovně v hlavním městě,“ doplňuje.

Žádosti byly posuzovány především z hlediska přínosu v oblasti školství a sociální politiky. „Plníme tak náš program, který byl zaměřen na podporu rodin s dětmi, seniorů a dalších potřebných osob,“ vysvětluje Ropková. „Velký důraz na poskytnutí dotací v oblasti školství je dán zejména potřebou reagovat na nárůst počtu dětí v hlavním městě, který způsobuje zejména v okrajových částech Prahy značné problémy s jejich umisťováním ve školních zařízeních, jejichž kapacita je nedostatečná,“ doplňuje.

Většina schválených dotací bude směřovat do investičních akcí, takto bude využito celkem 379 milionů korun. Dotace určené na investice v oblasti školství tvoří většinu vyčleněných prostředků, celkem bezmála 345 milionů korun.

Rodiny s dětmi přivítají zejména rozšíření kapacit předškolního vzdělávání v hlavním městě,“ komentuje výsledek jednání Ropková. „Nových míst v mateřských školách se rodiče dočkají například v Praze 8, kde budou v budově bývalé základní školy Pernerova vybudovány čtyři nové třídy, a dále například v Březiněvsi, kde proběhne dostavba druhé etapy zdejší školky, v Dolních Měcholupech či Velké Chuchli,“ vysvětluje. Navýšení kapacit předškolního vzdělávání čeká i Prahu 9, kde bude vybudován nový pavilon mateřské školy v ulici U Vysočanského pivovaru, a Prahu 15, kde budou zprovozněny další tři třídy v Bolevecké ulici. Zcela nové mateřské školy pak budou otevřeny v Praze 7 na Ortenově náměstí a dále v Pitkovicích, Štěrboholech, Újezdě, Vinoři a Zličíně.

Hlavní město však podpoří i investice v oblasti sociální politiky. Městským částem bylo takto vyčleněno celkem 13 milionů korun. Na ostatní investiční akce, například na rekonstrukci historické vodárenské věže v Praze 7 využívané zdejším domovem dětí a mládeže, směřuje celkem 12 milionů korun.

Městské části mohly žádat i o neinvestiční dotace, určené zejména na dílčí opravy a vybavení škol, školských zařízení a zařízení plnících funkci v oblasti sociální politiky. „Do oblasti školství tak směřuje neinvestiční dotace 14 milionů korun, do oblasti sociální pak neinvestiční dotace 5,5 milionu korun.“ sdělila dále Ropková.

Ing. Mgr. Irena Ropková je radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Vysokou školu ekonomickou. V minulosti působila jako zástupkyně starostky městské části Praha 3 a věnovala se rovněž právní praxi v oblasti veřejného práva.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama