ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2015 11:31:00

Humbuk kolem lesních školek, varovné zprávy... Žádná uspokojivá odpověď

Humbuk kolem lesních školek, varovné zprávy... Žádná uspokojivá odpověď

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 4. 2015 k návrhu novely zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a zákona o daních z příjmů.

Chápu iniciátory právě projednávané novely. Mediální humbuk kolem lesních školek, varovné zprávy o jejich možném zrušení, tak vedl ke vzniku tlaku na zákonodárce, který dospěl k této novele.

Opakovaně jsem se ptala na komisi i ve výboru jak předkladatelů, tak i zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí, jakými pravidly se "dětské skupiny", které nebudou moci používat status právě dětské skupiny, budou řídit, podle čeho se budou kontrolovat hygienické podmínky, jaké vzdělání by měli splňovat pracovníci, kteří budou poskytovat péči o dítě a hlídání dětí. Budou muset mít alespoň čistý trestní rejstřík?Já chápu, že to pro někoho není důležité, ale já si myslím, že pro děti to je velmi důležité.

Sami moc dobře víme, a jistě mi to kolegové dětští lékaři potvrdí, jak moc je dítě v tomto věku ovlivnitelné, jak lehce může dojít k poškození a dopadům na jeho vývoj.

Nikdo mi bohužel nedal uspokojivou odpověď. Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí mi řekli, že tu vznikne černá díra. Samotné hlídací služby se budou řídit svými vlastními pravidly, tedy žádnými pravidly. Kolegyně napravo mi zajisté řeknou, že odpovědnost leží na rodičích, že si sami ohlídají to, kdo se stará o jejich dítě, zvlášť když za onu službu platí těžce vydělané peníze.

Bohužel ne všichni jsou znalí a schopni ochránit svou rodinu. Dokladem budiž situace okolo neregistrovaných zařízení pro seniory, v jakých žalostných podmínkách v některých takových zařízeních senioři žijí. Tady asi nemusím dál rozebírat. Já se prostě obávám, aby to tak nedopadlo i s našimi dětmi.

Schází mi v této republice jakákoliv koncepce péče o předškolní děti. Navrhuji, aby v co nejkratší době vznikla koncepce péče o dítě, kde by byly zahrnuty dětské skupiny, registrované, neregistrované, hlídací služby, chůvy, kde by byly stanoveny minimální standardy v oblasti vybavenosti, hygieny, vzdělávání pracovníků. Zároveň by mohla obsahovat vzory smluv pro rodiče, abychom prostě co nejvíce omezili riziko poškození dítěte a umožnili tak rodičům, aby se mohli v klidu věnovat své práci a zároveň si vybrat pro své dítě takovou péči, kterou považují za nejlepší nebo nejdostupnější. Považuji vznik takové koncepce za zásadní a pro Ministerstvo práce a sociálních věcí nejdůležitější v rozvoji péče o dítě.

Věřím, že mé požadavky budou vyslyšeny. Vždyť jde o naše děti, i když po tomto projevu o tom silně pochybuji. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama