ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2015 19:46:00

Máme co nabídnout, třeba i česko-čínský technologický park

Máme co nabídnout, třeba i česko-čínský technologický park

Spolupráce Moravskoslezského kraje s čínskými partnery, která se téměř dva roky vede v rovině setkávání, představování nabídek a „vzájemného oťukávání“, dostává konkrétní podobu.

Pro Asiaty je typická velmi důležitá fáze jednání, může trvat i několik let, než dojde k rozhodnutí, popřípadě k dohodě.

V pátek 17. dubna bude v Ostravě podepsáno memorandum o spolupráci mezi Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO), Ostravskou univerzitou (OU) a Soochow Univerzity (provincie Jiangsu). Dohoda je výsledkem jednání moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka s představiteli čínské politiky, byznysu a vědy a jeho několika návštěv v Číně, při kterých ho doprovázeli i zástupci obou univerzit.

„Jsem rád, že naše úsilí vyústilo do konkrétní spolupráce mezi univerzitami. Kraj je připraven podpořit ji i finančně. Krajští zastupitelé na tento rok a první polovinu příštího schválili šestimilionovou dotaci na výměnu studentů i akademických pracovníků a společné výzkumné práce pro VŠB-TUO, tři a půl milionů korun z krajského rozpočtu na stejné účely dostane Ostravská univerzita,“ uvedl hejtman Miroslav Novák. Dodal, že první skupina patnácti důlních inženýrů, energetiků a dalších odborníků z Pekingu už stáž zaměřenou na pracovní bezpečnost na VŠB-TUO absolvovala.

Do Číny (Peking, Šanghaj, Nanjing, Suzhou - provincie Jiangsu) moravskoslezský hejtman Miroslav Novák opět letí příští týden. Spolu s krajským radním Tomášem Hanzlem, představiteli města Ostravy, zástupci obou ostravských univerzit, kultury (Janáčkovy filharmonie Ostrava) a podnikatelů bude členem oficiální delegace České republiky, která se v Pekingu setká s představiteli čínské vlády a parlamentu a na Dnech České republiky v Šanghaji představí Česko jako moderní a vyspělou zemi s průmyslovou tradicí nabízející výhodné investiční možnosti.

Miroslav Novák tu navíc bude vystupovat v nové roli – byl zvolen jedním ze dvou prezidentů Asociace guvernérů provincií Čínské lidové republiky a představitelů reprezentantů regionů zemí střední a východní Evropy. Jeho čínským protějškem je guvernér provincie Hebei Zhang Qingwei.

Delegace Moravskoslezského kraje v rámci zvláštního programu navštíví také metropole partnerské provincie Jiangsu - města Nanjing a Suzhou, kde jsou mimo jiné připraveny semináře zaměřené na investiční příležitosti v Moravskoslezském kraji a na navázání a prohloubení spolupráce zúčastněných českých firem s čínskými podniky. Například otevření businessového semináře o možnostech technologické spolupráce a investičních příležitostech v Suzhou Industrial Park nazvaném Czech-China Technology Cooperation Day.

„Spolupráce s druhou nejsilnější ekonomikou světa je pro nás důležitá. I když jsme krajem s dlouhodobou průmyslovou tradicí, postupně využíváme areály, které ztratily své původní využití. Investorům tak můžeme nabídnout řadu připravených strategicky umístěných zón i příspěvky na vytvoření pracovního místa, nákup technologií i možnost daňových prázdnin. Moravskoslezský kraj nabízí mimo jiné propracovaný systém vzdělávání v technických oborech, výbornou dopravní dostupnost i strategickou polohu kraje mezi Slovenskem a dynamicky se rozvíjející polskou ekonomikou. To vše by mohlo k nám přilákat investory například k výstavbě moderního česko-čínského technologického parku, který by v regionu nastartoval ekonomiku a podpořil vznik pracovních míst. Čínským partnerům na setkáních představuji hlavně průmyslovou zónu Barbora, která vzniká na Karvinsku, nabízíme také již fungující zónu Dukla a mošnovskou zónu,“ řekl hejtman Miroslav Novák.

Dodal, že na všech jednáních s čínskými partnery hovoří také o turistických, kulturních atraktivitách Moravskoslezského kraje a možnostech lázeňské léčby v našem regionu. „Například na přelomu loňského roku vyjela Janáčkova filharmonie na koncertní turné po východní části Číny a rýsují se další možnosti spolupráce v oblasti kultury. Dalším konkrétním společným projektem je lázeňská léčba dětí z Číny v Karlově Studánce, která se chlubí nejčistším ovzduším ve střední Evropě. V červnu do těchto lázní přijede čtyřicet dětí ve věku okolo deseti let ze Šanghaje. Tři týdny si v Karlově Studánce budou léčit dýchací cesty,“ upřesnil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Na dubnovou zahraniční cestu moravskoslezského hejtmana do Číny naváže v květnu další, kdy Miroslav Novák navštíví provincii Hebei. Předpokládá se, že ho opět doprovodí zástupci firem z regionu a hejtman podobně jako s představiteli provincie Jiangsu v roce 2013 podepíše memorandum o spolupráci i s touto velmi rychle se rozvíjející čínskou oblastí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama