ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2010 20:10:00

Příjmy zemědělců jsou neudržitelné

Příjmy zemědělců jsou neudržitelné

Priority zemědělské politiky.

Dovolte mi, abych Vám nastínil své programové priority pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny. Vycházím ze svého dosavadního působení zejména v zemědělském výboru, proto chci navázat na práci, kterou jsem zde započal.

Předně chci říci, že sociální demokracie chápe problematiku zemědělství a venkova jako nedílnou součást svébytnosti národa a tradičních hodnot. Proto situace, kdy právě zemědělci, lesníci, obyvatelé na venkově, ale i zaměstnanci v potravinářství a dřevozpracujícím průmyslu, jsou dlouhodobě skupinou s nejnižšími příjmy, považuji za neudržitelnou a rizikovou. Změnit tento stav dokážeme pouze komplexní koncepcí agrární politiky, kterou se zavazujeme prosadit v našem volebním programu.

Jako jeden ze tří nejvýznamnějších cílů naší zemědělské politiky, spatřuji udržení soběstačnosti v zemědělské a potravinářské výrobě a konkurenceschopnosti našich zemědělců. Klíčovým předpokladem k tomuto cíli je efektivní financování. Proto se budu snažit v Poslanecké sněmovně prosazovat využití všech dostupných finančních zdrojů jak rozpočtových, tak mimorozpočtových, zejména zajistit našim zemědělcům maximální možné dorovnání přímých plateb jako kompenzaci nerovných podmínek nynější zemědělské politiky Evropské unie.

Druhým významným úkolem bude zabránit prosazení návrhů na různé formy prodeje lesů, půdy či vody, tedy zdrojů, jejichž prodej by ohrozil strategické státní zájmy a bezpečnost České republiky. V této souvislosti se na mne již obrátila řada našich spoluobčanů, abychom podobným záměrům zabránili. Prozatím se nám to daří a udělám vše pro to, aby se nám to dařilo i nadále. K zásadní restrukturalizaci bude muset dojít také ve státním podniku České lesy.

V neposlední řadě budu preferovat takovou politiku, která povede k obnovení retenční schopnosti krajiny, dalšímu rozvoji výstavby potřebných vodních děl, včetně obnovy některých dříve zrušených vodních nádrží a rybníků. S tím souvisí snížení stupně zornění zemědělské půdy a zvýšení podílu lesů, zejména v oblastech, které jsou méně vhodné pro zemědělské podnikání, a tím i zvýšení retenční schopnosti krajiny, jako prevence a zmírnění následků přírodních katastrof.
Za velmi významné považuji také sociální a hospodářské funkce při rozvoji venkova, kterých můžeme dosahovat pouze ve spolupráci s dalšími resorty státní správy, ale také ve spolupráci s obcemi a kraji a jež umožní zvyšování kvality života na venkově, jako je dostupnost školství, zdravotnictví, kultury apod.

Všechny tyto snahy vedou ke stabilizaci sektoru zemědělství a lesnictví a jsou předpokladem pro realizaci komplexní a cílevědomé politiky rozvoje venkova, jejímž výsledkem bude celková sociální, ekonomická a environmentální stabilita.

Toto jsou jen ty nejvýznamnější priority o které budeme usilovat v rámci zemědělské politiky. Kdybych zde měl hovořit o celé šíři zemědělské problematiky, bylo by to jistě na samostatnou diskusi.

Na závěr bych chtěl také vyzdvihnout naši spolupráci s agrární komorou a poděkovat všem našim zemědělcům za jejich velmi těžkou, ale krásnou práci, kterou dělají pro naši společnost a věřím, že ta jejich poslání náležitě docení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama