Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2015 20:28:00

Můžeme to kritizovat, můžeme to karikovat. Kdo má ve sporu pravdu?

Můžeme to kritizovat, můžeme to karikovat. Kdo má ve sporu pravdu?

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 28. 4. 2015 k zařazení bodu kauzu monitorovacího systému.

 My určitě návrh na zařazení toho bodu podpoříme mimo jiné proto, že minulý týden se tou otázkou zabýval rozpočtový výbor, na který přijal pozvání první náměstek pana ministra financí. Musím říct, že to jednání bylo velmi věcné, trvalo zhruba 30, možná 40 minut, a musím říct, že na rozpočtovém výboru bylo vystoupení pana prvního náměstka velmi přesvědčivé, který trval na svém, že ten audit proběhl zcela standardně a profesionálně, odpověděl na všechny dotazy, které zazněly ať už od koaličních, nebo opozičních členů rozpočtového výboru..

Paní ministryně tvrdí, že ten audit byl neprofesionální. Nebudu používat žádná silnější adjektiva, ale říkám, z toho vystoupení na rozpočtovém výboru jsme nabyli i my, opoziční členové tohoto výboru, že vystoupení pana náměstka Wagenknechta opravdu bylo přesvědčivé. Na ty otázky odpověděl a myslím, že by bylo dobré, kdybychom si to vyjasnili i na plénu. Vzhledem ke zkušenosti, ta debata byla skutečně věcná a korektní, a myslím, že to potvrdí i koaliční členové rozpočtového výboru, tak nevidím žádný důvod pro to, abychom tuto debatu vedli (nevedli?) i na plénu Poslanecké sněmovny.

Jedna věc je, kdo to zaplatí. Můžeme to kritizovat, můžeme to karikovat, ale to není to podstatné, kdo to zaplatí. Alespoň z našeho pohledu ne. Podstatné je, kdo má v tom sporu pravdu. Jestli ten audit byl standardní a profesionální, jak tvrdí Ministerstvo financí a náměstek, který je za to zodpovědný, anebo byl neprofesionální, jak tvrdí paní ministryně pro místní rozvoj. Ona samozřejmě z pochopitelných důvodů nemohla být na rozpočtovém výboru, protože to není výbor, který spolupracuje s Ministerstvem pro místní rozvoj. A tady ten prostor může být, a věřím, že pokud ten bod schválíme, že ta debata bude věcná, a že si sami můžeme udělat obrázek, kdo má v tom sporu pravdu, zda Ministerstvo pro místní rozvoj, nebo Ministerstvo financí. A podle našeho názoru to, že se rozhodlo, že to zaplatí vláda, respektive že se zaplatí z českého rozpočtu, ještě neodpovídá na tu otázku, kde se vlastně stala chyba, kdo za to může a zda ten audit proběhl standardně, nebo neproběhl standardně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama