PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

předseda SPD JmK
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2015 18:41:39

Egypt zoufale vyzývá k boji proti islamistům v Libyi, USA i Západ mlčí…

Egypt zoufale vyzývá k boji proti islamistům v Libyi, USA i Západ mlčí…

Je smutné, když muslimská země musí jako jediná, bránit křesťany před muslimskými radikály. To je výsledek zahraniční politiky USA a Západu.

Když před čtyřmi lety byly v ohrožení miliardové zisky ropných korporací, dokázala se válečná koalice USA, Francie a Velké Británie zformovat rychlostí blesku a za pomoci bomb a dodávek zbraní islamistům, svrhnout a zabít dlouholetého libyjského vůdce M. Kaddáfího. Libye totiž pod jeho vedením neměla žádné dluhy, naopak měla rezervy 150mld. dolarů a byla tak příliš nezávislá na vůli globálních finančních skupin, ovládajících vlády většiny států a globální politiku vůbec. Kaddáfí chtěl v tomto duchu sjednotit Afriku za pomocí nové měny – Zlatého dináru. Vzhledem k obrovským dluhům (cca 200mld. USD), které převážně americké ropné koncerny dlužili Libyi, nebyly obnoveny licence na těžbu ropy a zemního plynu americkým gigantům Chevron a Axxion Petroleu. Dnes už je jasné, že to byly pravděpodobně hlavní motivy pro svržení Kaddáfího režimu.

Egypt v reakci na únorovou brutální popravu koptských křesťanů islamisty v libyjské Derně, pokračuje v bombardování Libye a vyzývá OSN a Radu bezpečnosti k akci. Speciální síly egyptské armády osvobodily minulý týden skupinu Etiopanů, unesených islamisty v Misurátě. Anarchie, která vládne v Libyi, kde postupně přebírá moc Islámský stát, začíná totiž přímo ohrožovat bezpečnost nejen sousedních zemí, ale i evropský kontinent. Libyjská města Derna nebo Misuráta, která jsou již plně pod nadvládou radikálů z Islámského státu, jsou od hranic Evropské Unie vzdálena necelých 300 kilometrů.

Nechápu, jak za této situace USA nechtějí vojensky zasahovat v Libyi a nesouhlasí s bombardováním výcvikových táborů IS. Podobně se k tomuto problému staví i EU. Zřejmě nejsou ohroženy hospodářské zájmy mocných vlivových skupin.  Přitom se zjevně jedná o větší hrozbu pro křesťanskou civilizaci, než třeba občanská válka na Ukrajině. Ještěže se před čtyřmi lety USA nezapojily do tzv. arabského jara v Egyptě, měli bychom tu další rozvrácenou arabskou zemi a silnější islámské radikály.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama