Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2015 21:29:00

Daňové krásy Chorvatska

Daňové krásy Chorvatska

Je všeobecně známo, že jsme se u elektronické evidence tržeb inspirovali v Chorvatsku. Je to systém k podnikatelům nejvstřícnější. Navíc máme možnost se vyhnout chybám, které Chorvaté udělali.

Proč právě Chorvatsko? ?Jestli znáte z Chorvatska především pláže a západ slunce nad Jadranem, dovolím si váš obzor rozšířit.

Chorvatsko je menší země s větším rozsahem šedé ekonomiky než Česká republika. Jižanská nátura má blíže k pohodičce než k daňové disciplíně. A přesto, nebo právě proto, jsme v Chorvatsku našli moderní, funkční model evidence tržeb.

Jestliže dnes někdo ohrnuje nos nad Balkánem a předhazuje, že jsme se měli poohlížet po vyspělé Evropě, je předpojatý a neinformovaný. Vyspělejší země Evropy šly do nějaké formy evidence tržeb mnohem dříve než Chorvatsko s možnostmi, které nabízela technika před deseti, dvaceti lety. Připomínám, že o masovém rozšíření rychlého mobilního přenosu dat lze celosvětově hovořit až okolo roku 2010. Proto by dnes kopírovat řešení „vyspělých zemí“ byl anachronismus.

Moderní systémy počítají s rychlým internetem, velkokapacitními úložišti dat, technologií, která v době zavádění evidence v západní Evropě neexistovala. Ostatně to není situace ojedinělá – USA měly po desetiletí viditelně méně kvalitní televizní podívanou než Evropa. Protože masový rozvoj televize v USA začal dříve než v Evropě a americký systém NTSC byl poplatný době. Televizní velmoc zaplatila daň pokroku. Další výhradou vůči Chorvatsku je, že mu elektronická evidence nepřinesla žádný viditelný přínos. Kritici si snadno vypomohou meziročním srovnáním výběru DPH před a po zavedení – absolutní částka je skoro stejná. Jaksi opomenou, že ve stejné době u řady položek poklesla DPH z 23 procent na 10 procent. A to už vůbec nepočítají s poklesem chorvatského hospodářství v tomto období. Výběr daně se výrazně zlepšil – v sektoru stravovacích služeb o 55 procent, v maloobchodě o 28 procent.

Žádný kolaps hotelů, restaurací a obchodů nenastal. Navíc se snížil počet finančních kontrol a výrazně zvýšila jejich účinnost.

Povýšenecké řeči o „Balkánu“ tedy nejsou věcnou kritikou, ale pokusem zneužít stereotypu „zaostalého Balkánu“ ve snaze torpédovat elektronickou evidenci tržeb jako celek. Není to fér. Stejně jako neplatit daně. Ale hezky to do sebe zapadá.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama