Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2015 11:21:34

Stovky jazyků, jeden příběh.

Stovky jazyků, jeden příběh.

Přes 130 unikátních vydání knihy Malý princ shromáždila do své knihovny Martina Dlabajová ze Zlína. Svou obsáhlou sbírku poprvé představí veřejnosti na výstavě s názvem Malý princ – Stovky jazyků, jeden příběh.

 Výstava bude společně s dalšími expozicemi Adolfa Borna a Jana Perůtky otevřena ve čtvrtek 28. května v 17 hodin na zámku ve Zlíně, kde bude k vidění do 26. června.

Martině Dlabajové se podařilo shromáždit různá vydání této populární knihy ve třiapadesáti jazycích a dialektech z padesáti zemí od Francie po Japonsko. „Některé exempláře jsou skutečně unikátní a pocházejí i z velmi vzdálených a exotických krajů. Ve sbírce mám třeba Malého prince ze Srí Lanky v sinhálštině, z Kambodže v khmérštině, z Nepálu nebo z tichomořských ostrovů v tahitštině či markézštině,“ vyjmenovává nejexotičtější kousky ze sbírky M. Dlabajová.

Za nejcennější však považuje paradoxně francouzské vydání. Nejvzácnější knihou je pro mne originální kniha Le Petit Prince ve francouzštině z roku 1948 a pak řecké vydání z roku 1957, které jsem ulovila v aténském antikvariátu,“ dodává sběratelka a ukazuje ještě na ochmataný modrý přebal knížky Il Piccolo Prinicipe. „To byl můj vůbec první Malý princ. Učila jsem se podle něj italsky a pak se mnou procestoval půlku světa,“ vypráví M. Dlabajová.

Dnes má M. Dlabajová ve své sbírce hned osm italských vydání a další knihy jsou psány v různých italských dialektech, jako je piemontský, benátský nebo napoletánský. Podle dalších překladů Exupéryho moudrého vyprávění se podle svých slov učila i další světové jazyky, jako je španělština, ruština či němčina. Některá evropská vydání jí darovali přátelé z ciziny či kolegové z Evropského parlamentu, exotičtější kousky si pořídila na cestách nebo jí je ze svých výprav přivezli známí. Těsně před zahájením výstavy dorazil poštou výtisk z Brazílie.

Malý princ provází sběratelku celým životem. Princovo putování mezi planetkami je jí inspirací v pracovním, ale především v osobním životě. „Malý princ není příběh pro každého. Když ale jeho kouzlu propadnete, je to láska na celý život. Milovat Malého prince znamená najít ve svém srdci odvahu zůstat čistým a zranitelným dítětem, i když vyrostete. Zůstat sami sebou,“ dodává M. Dlabajová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama