ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2015 13:56:41

Novelu zákona o změně příspěvku na péči podpoří memorandum

Novelu zákona o změně příspěvku na péči podpoří memorandum

Poslankyně Jana Hnyková (Úsvit) dnes uspořádala kulatý stůl k problematice příspěvku na péči, na kterém představila novelu zákona o sociálních službách.

 U jednoho stolu se sešli zástupci největších členských organizací sdružujících zdravotně postižené se zástupci Ministerstva financí a Ministerstva práce a sociálních věcí. Výsledkem jednání je podepsání Memoranda ke zlepšení podmínek v oblasti přiznávání příspěvku na péči. „Chtěla jsem, aby se na jednom místě, u jednoho stolu, sešli zástupci největších organizací zastupující osoby se zdravotním postižením a dohodli jsme se na společném postupu. Jedině tak můžeme uspět,“ říká poslankyně Jana Hnyková, která se snaží prosadit změnu přidělování příspěvku na půdě Poslanecké sněmovny.

„Sedmnáctého dubna jsem po semináři o příspěvku na péči slíbila, že pokud vláda neudělá do konce školního roku kroky k nápravě, předložím do Sněmovny vlastní novelu zákona sto osm, která změní pravidla přiznávání příspěvku na úroveň před rok dva tisíce dvanáct. A jak jsem slíbila, tak taky plním. Dnes jsem představila návrh účastníkům podvýboru a do konce června chci novelu poslat do vlády. Jsem moc ráda, že můj návrh podpořily téměř všechny politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně,“ dodává poslankyně Hnyková.

Sílu samotnému návrhu změny zákona dodává jednak ono memorandum a zároveň petice za změnu příspěvku na péči s více než jedenácti tisíci podpisů, kterou předala za petenty JUDr. Zdena Cupková devátého června do rukou předsedkyně Petičního výboru.

Příspěvek na péči doznal v roce 2012 výrazných změn. Díky Drábkově reformě došlo k „zázračnému uzdravení“ a odebrání příspěvku mnoha těžce zdravotně postiženým osobám, pro které je často příspěvek na péči životně důležitý, anebo jim alespoň částečně zlepšuje kvalitu života. Občanská sdružení, do kterých se zdravotně postižení sdružují, dlouhodobě bojují za navrácení podmínek pro udělování příspěvku na úroveň před zásahem bývalého ministra Drábka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama