Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2015 13:17:36

Program HORIZON 2020 je šancí k ekonomickému růstu

Program HORIZON 2020 je šancí k ekonomickému růstu

Evropský program HORIZON 2020 zaměřený na vědu, výzkum a inovace je největším programem financovaným z rozpočtu EU. Na výměnu zkušeností a zvýšení úspěšnosti českých žadatelů jsou zaměřeny dva semináře, které se tento týden konají v Praze a Brně.

 První seminář s názvem HORIZON 2020 – OPPORTUNITIES FOR THE CZECH REPUBLIC se bude konat v úterý 30. června v Evropském domě v Praze. Pořádá ho Zastoupení Evropské komise v České republice ve spolupráci s poslankyní Evropského parlamentu Martinou Dlabajovou a Technologickým centrem Akademie věd ČR. O den později, ve středu 1. července, bude mezinárodní výměna názorů a zkušeností probíhat v Brně v prostorách pořadatelského Jihomoravského inovačního centra. Oba semináře jsou zaplněny do posledního místa.

„Horizon 2020 je pro Českou republiku vynikající příležitostí. V kombinaci s nástroji Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) by mohl program skutečně významně přispět v procesu přibližování se české ekonomiky alespoň průměrné hodnotě HDP na obyvatele EU v průběhu příští dekády,“ okomentovala význam programu M. Dlabajová. Česká republika zatím nemůže být považována za premianta při využívání finančních příležitostí, založených na obdobných principech jako Horizon 2020. Nyní se jí nabízí unikátní příležitost tento stav změnit, zvláště když strukturální fondy (konkrétně prostřednictvím OP PIK) přímo motivují české subjekty k synergiím a komplementaritě s programem Horizon 2020.

Osobně se obou seminářů zúčastní Robert-Jan Smits, generální ředitel pro výzkum a inovace Evropské komise, který přednese v Praze hlavní projev a v Brně zahájí odbornou diskusi. Mezi řečníky a diskutujícími nebudou na seminářích chybět například zástupci Vysoké školy chemicko-technologické v Praze nebo představitelé veřejné správy a výzkumných firem.

„Evropská pozice v globální soutěži v oblasti výzkumu a vývoje počíná slábnout, přestože právě ve schopnosti aplikovat výzkum a vývoj je spatřován jeden z nejdůležitějších dlouhodobých faktorů udržitelného růstu HDP,“ uvedla europoslankyně Martina Dlabajová. Podle jejích slov navrch získávají USA, Čína, Korea či Japonsko. „Program Horizon 2020 je zaměřen právě na ty oblasti, v nichž Evropa, potažmo Česká republika, může ukázat a rozvinout svůj potenciál,“ dodala M. Dlabajová. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama