ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2015 16:44:15

Jako Tom a Jerry

Jako Tom a Jerry

Článek je komentářem k ostrému startu služebního zákona.

 

Tak je to tady. Začal nám platit zákon o státní službě. Ano, ten zákon, který byl České republice dlužen od doby jejího vzniku. Jeden zákon sice v uplynulém období existoval. Byl to zákon z roku 2002, ale nikdy nenabyl plné účinnosti. Plné účinnosti se dočkal, až zákon, který Parlament schválil v průběhu minulého roku. Díky tomuto zákonu má dojít k odpolitizování státní správy a díky tomu už nemá docházet k radikálním obměnám na ministerstvech po nových volbách. Z toho plyne, že už se nebudou vytvářet místa pro kamarády a nebudou se tam moci dosazovat. Alespoň to nebude tak lehké. Nicméně došlo k velice zajímavému jinému jevu. Tím jevem je, že současná státní správa bude uzavřena na několik dalších let. Minimálně do dalších voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Jak k tomu vlastně došlo a co to bude mít za následky?

Došlo k tomu v průběhu projednávání služebního zákona v roce 2014. V zákoně se jasně říká, že státní správa si na nový režim bude zvykat několik let. Konkrétně dva roky od nabytí účinnosti. Navíc se současná vládní koalice snažila na různé posty „dotlačit“ své kamarády a to právě díky tomu, že se státní správa „zabetonuje“ a nebude lehké úředníky z jejich pozic odvolat. Na to právě současná vláda sází a tak se můžeme dočíst, že například nejvíce náměstků je na ministerstvu zahraničních věcí a celkově došlo na všech ministerstvech k navýšení počtu náměstků. V roce 2013, kdy současná koalice začala pomalu vládnout, jich bylo celkem 66 a nyní jich je 93. Takže velice pěkný nárůst. A občane div se, na tyto pozice byli vesměs jmenováni lidé, kteří jsou určitým způsobem spojeni s tou či onou vládní stranou. Vraťme se však k počtu náměstku a jak se k onomu počtu došlo. Ministerstva argumentují tím, že došlo ke zrušení vrchních ředitelů a došlo ke zřízení funkce státního tajemníka, který bude bdít nad celým ministerstvem. Těch je 14 a jeden bude sídlit na Úřadu vlády. Takže hezky placených míst je vytvořeno docela dost.

Nyní si řekněme, jak vlastně bude moci být úředník odvolán? To nebude tak jednoduché. Bude muset dostat negativní služební hodnocení. Do tohoto hodnocení budou zahrnuty znalosti a dovednosti úředníka, vzdělávání, kázeň a další věci. Navíc zde může hrát roli poměrně subjektivní přístup ministra, takže úředníci budou „snad“ poslouchat. Nicméně co s náměstky, kteří jsou v současné době spojeni s nějakou koaliční stranou. Pokud projdou výběrovým řízením, tak ministerstvu zůstanou. Nicméně oproti jiným uchazečům budou ve výhodě. Jak již bylo mnou mnohokrát řečeno, tak mohou počítat s podporou ministra, který si je na rezort přivedl. Přeci by své „ovečky“ nenechal napospas.

Jenže když na ministerstvech zůstanou lidé spjatí s minulou vládou i po jejím odchodu, tak co se bude dít? Jen na ukázku si řekněme, že právě na nejvíce zmiňovaném ministerstvu zahraničních věcí je hned několik náměstků spjatých dlouhodobě s ČSSD a to už od svých 18- ti let. Nic proti jmenovaným nemám. Určitě to budou odborníci. Jenže co když volby vyhraje někdo jiný? Budou odvoláni? Nebo budou sloužit nové garnituře, tak jak to služební zákon přepokládá? Měla by zvítězit druhá varianta. Nicméně z historie známe jiné věci. Komu by se dobrovolně chtělo z dobře placeného místa? Asi nikomu, proto zřejmě dojde k nějaké lákavé nabídce, proč místo a úřad opustit. Nová garnitura tam přeci jen bude chtít své lidi. Nebo snad ne? Bude to připomínat hru na kočku a myš ze známého kresleného seriálu Tom a Jerry. Myš je vychytralá a vždy odolává lákavým nabídkám kocoura Toma. Ne jinak tomu bude asi i v případě změny politické garnitury při příštích volbách. Pokud současné náměstky, kteří budou spojeni s opoziční stranou, bude chtít ten či onen ministr vyměnit. Budou se jim muset nabízet lákavé nabídky, o kterých se společnost dozví až dlouho zpětně. Snad i proto mi současná podoba služebního zákona připomíná jeden scénář z komediálního seriálu Jistě, pane ministře.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama