Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2015 16:28:00

Otevřený dopis senátorů premiérovi

Otevřený dopis senátorů premiérovi

Otevřený dopis dvanácti senátorů premiérovi Bohuslavu Sobotkovi v souvislosti s demonstrací, která se uskutečnila 1. července 2015 na Václavském náměstí v Praze.

 Vážený pane premiére,

my, členové horní komory Parlamentu České republiky, se na Vás a na celou českou vládu obracíme kvůli demonstraci, která se uskutečnila 1. července na Václavském náměstí v Praze. Tato demonstrace byla zaměřena proti pomoci a přijímání imigrantů na území České republiky.

Jakkoli je situace kolem imigrační vlny z Afriky a Blízkého východu složitá a každé řešení musí vyžadovat jak humanistický přístup, tak i respektování bezpečnosti naší země, je naprosto nepřípustné, aby této situace bylo zneužíváno k rozdmýchávání rasové, národní a náboženské nesnášenlivosti. Je naprosto nepřípustné, aby občanům České republiky bylo vyhrožováno smrtí v případě, že nebudou konat podle islamofobních nálad, jak se to stalo na uvedené demonstraci. Někteří její účastníci dokonce nesli makety šibenic pro ty své spoluobčany, kteří by souhlasili s přijímáním imigrantů.

Je velmi znepokojivé, že přítomní příslušníci Policie České republiky nerozpoznali otevřenou agresivitu demonstrujících a porušování Základní listiny lidských práv a svobod a nekonali v zájmu demokratického zřízení České republiky. Podstatou tohoto zřízení je respekt k názoru druhých, zaručení svobody vyjadřování, tolerance a slušnost. A to v zájmu demokracie.

Naopak demokratický řád hyne, dá-li se prostor zlobě, hlouposti a netoleranci. Vyhrožováním smrtí, navíc veřejné a před očima policie, je překročena hranice, která dělí demokracii od anarchie a vede k tragickým koncům. Místo řešení složité mezinárodní situace v oblasti imigrace může naše společnost dojít k násilí, jež bude zfanatizovaný dav vykonávat na svých vlastních spoluobčanech.

S vědomím odpovědnosti a povinnosti bránit projevům extremismu v jakékoli formě, Vás, pane premiére, a Vaši vládu žádáme o zásadní postoj k podobným projevům zloby a záště a vyzýváme Vás k obraně demokratických hodnot naší republiky. Jako senátoři Parlamentu České republiky jsme připraveni Vás v této věci podporovat.

Vážený pane premiére, případná naše opatrnost či dokonce strach není v této věci na místě.

Senátoři:
Jiří Šesták
Václav Láska
Zdeněk Papoušek
Petr Bratský
Jiří Vosecký
Jitka Seitlová
Jan Horník
Zdeněk Brož
Václav Hampl
Zbyněk Linhart
Leopold Sulovský
Luděk Jeništa

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama