Ing. Pavel Kohout

  • BPP
  • Opatovice nad Labem
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2015 9:18:19

Má obecní policie smysl?

Má obecní policie smysl?

V obci Opatovice nad Labem je obecní policie již několik let standardem. V rámci změn na ministerstvu vnitra i v postavě samotného ministra je situace nastolena tak, že obyvatelé Opatovic se se svými policisty budou muset rozloučit.

V českém zákoně není žádná část, jež by nařizovala obcím zřizování vlastní policie. Dle právního výkladu se má o vše postarat stát se svojí policií. Z logiky věci tak vyplývá, že stát tedy nemá ani žádnou pravomoc ohledně zasahování do fungování obecní policie jejímu zřizovateli. Opak je však pravdou. S účinností zákona 533/1991 Sb., o obecní policii vešlo totiž v platnost ustanovení, které určuje, že obecní policista musí mít nutně odborné vzdělání. Respektive tedy maturitu. Tím se ovšem zavírají dveře několika zdatným již roky zkušeným obecním policistům. Ministerstvo vnitra každý rok od obecních policistů vyžaduje mít složené „zkušenostní“ zkoušky. Obecní policista, který tyto zkoušky s přehledem každý rok složí a patří mezi nejzkušenější, má do tak nově do budoucna pouze dvě možnosti. Tou první je dokončení vzdělání a následné složení maturitní zkoušky a tou druhou opustit své zaměstnání. Najít však nové policisty není jednoduchým úkolem a tak černý scénář počítá i s tím, že obecní policie bude rozpuštěna. V tomto případě by do Opatovic dojížděla policie státní. Je ovšem předpoklad, že frekvence jejich dojíždění nebude četná, protože jejich hlavní činnost spočívá ve velkých městech a tedy i „větších“ zločinech. Stát obcím neumožní stálou státní policejní stanici, protože v rozpočtu na ně nejsou určené peníze. Počítá se pouze s jejich dojížděním do obcí. Otázkou tak zůstává, zda by nebylo lepší přehodnotit celou situaci ohledně odborného vzdělání obecních policistů. V rámci srovnání finančního zatížení v ročním rozpočtu obecní policie a v rozpočtu, který státní policie bude mít na hlídání obcí v případě dojíždění nebude velký rozdíl. Ten by nastal pouze v případě, když by se ve státním rozpočtu kvůli zesílení pozice státní policie v obcích našlo více finančních prostředků. S čímž díky šetření napříč všemi resorty nemůžeme počítat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama