Gabriela Hubáčková

  • KSČM
  • Ústí nad Labem
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2015 9:40:00

Děti pijí alkohol. Kdy jim nabídneme cigaretu?

Děti pijí alkohol. Kdy jim nabídneme cigaretu?

Téměř každé české dítě ochutná podle průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj alkohol dřív, než dostane občanský průkaz. Některé se dokonce opijí, a to i opakovaně. Souvisí stoupající počet experimentátorů s tolerancí společnosti?

Patrně ano, protože často jim víno nebo pivo nabídnou sami rodiče. Pokud jim prý z alkoholu nebudou dělat zakázané ovoce, nestanou se z dětí pijani.

Otázkou je, zda tolerance české společnosti k požívání alkoholu není příliš široká. Zejména u dětí je na zvážení, zda legalizace »malé skleničky, co neuškodí«, neotvírá cestu k dalším návykovým látkám. K vínu nebo pivu bychom pak mohli při stejné filozofii nabízet potomkům třeba cigaretu.

Už dnes děti kouří ve velmi nízkém věku. A protože je společnost tolerantní, zapálí si školáci klidně i před školou. Beze strachu z následků.

Možná bychom se měli zamyslet nad žebříčkem hodnot, kde si zdraví nestojí příliš vysoko. Pokud si ho děti poškozují ještě před dokončením fyzického vývoje, můžeme očekávat, že se to v nejbližších letech projeví na zdraví dospělé populace. Budeme vynakládat nemalé prostředky na léčení důsledků obezity, kouření, nadměrného popíjení alkoholu, léčbu závislostí. Na to všechno budeme muset najít peníze. Podstatně víc, než by stála rozumná prevence a trochu přísnosti na děti v době dospívání.

Všechno souvisí se vším. Péče o opilé děti v bezvědomí, o mladé lidi, závislé na návykových látkách či obézní mladistvé stojí peníze, které pak ve zdravotnictví chybí. A když chybí, začne se vláda zabývat tím, kde je získat. Podobně jako nyní může začít hledat cesty do kapes pacientů. O čem jiném jsou úvahy, zda bychom se neměli vrátit k poplatkům za pobyt v nemocnici? Vláda hledá zdroje. Navzdory tomu, že její podstatná část tématem zrušení poplatků vyhrála volby.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama