MUDr. Jiří Maštálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2015 16:15:00

S kanónem na komára

S kanónem na komára

Když někdo rozpoutá kampaň, která je neadekvátní masivností a použitím prostředků, i tzv. podpásových, vzhledem k objektu či protivníkovi, na kterého se střílí, říkává se, že jde s kanónem na komára.

Tak nějak to vypadalo v posledních týdnech kolem problému svobody panoramatu, lidsky řečeno možnosti svobodně si fotografovat kulturní památky, architekturu nebo třeba umělecká díla, která se nám líbí při cestování světem.

Média totiž vyrukovala se soustředěnou palbou proti poslancům Evropského parlamentu s použitím nepravdivého, leč chytlavého a veřejnost provokujícího hesla „už si skoro nic na dovolené nevyfotíte, poslanci vám to zakážou“. Lež jak věž. Poslanci EP především nemohou nikomu nic zakázat, což média musí vědět. Pokud ne, o to hůř. V krajním případě mohou europoslanci jen s nějakou legislativní úpravou v unii souhlasit či být proti, pokud se na ni domluví členské státy.

Takže média i populističtí politici, kteří klacek proti „Bruselu“ hned zvedli a tlučou s ním hlava nehlava, vlastně „trefili kozla“, tedy hodně se spletli. Žádný zákaz z EP prostě nevychází. Tím spíš, že bod o změnách pravidel ohledně „svobody panoramatu“, tedy fotografování ve veřejném prostoru, který by navrhoval – opakuji, jen navrhoval – sjednocení pravidel v EU, z obšírného dokumentu o autorských právech nakonec vypadl. To znamená, že EP nechává členským zemím možnost si stanovit svoje pravidla a ta u nás v této otázce nic nezakazují. Na rozdíl například od Francie a jiných zemí, kde jsou v autorských právech ohledně fotografování ve veřejném prostoru přísnější.

Hysterie kolem fotografií z veřejného prostoru ani tak neskončí

Nevím, kolikrát a jak ještě budu muset společně s dalšími europoslanci vyvracet tyto bludy, vysvětlovat novinářské kachny, jak zkresleným informacím říká kolega Pavel Svoboda z KDU-ČSL. Ten sice v našich médiích bojuje proti dezinformacím jako lev, ale v parlamentním výboru přitom hlasoval pro určité sjednocení pravidel v Evropské unii, které by sice upřesnilo způsob komerčního využití fotografií, ale naši benevolentní praxi by poněkud zpřísnilo.

Chci tím jen opět naznačit, že vše je to vlastně o tom, kdo jaké informace má a jaké chce, nebo nechce lidem dát. Podstatné ale je, že se – zjednodušeně řečeno – i další kolegové europoslanci „umoudřili“ a EP nakonec nedoporučuje omezovat fotografování z dovolené. I v dalších bodech jsme jen prezentovali, jaký názor na uplatňování autorského práva máme a jak budeme formovat svoje stanovisko, pokud Evropská komise s nějakou závaznou úpravou přijde. Nehledě na tato vysvětlení si ale nejsem jistý, že hysterie kolem fotografií z veřejného prostoru skončí. Je to přece tak jednoduché a mediálně vděčné téma, i když při střelbě kanónem na komára byl trefen pověstný kozel ...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama