Ing. Michal Kučera

  • TOP 09
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2015 6:27:00

Koalice se bránila elektronickým receptům, evidence tržeb jim ale nevadí

Koalice se bránila elektronickým receptům, evidence tržeb jim ale nevadí

Jakkoli nejsem odborník na oblast zdravotnictví,mám poměrně dobrou paměť. Proto si dobře vzpomínám na dobu,kdy sněmovna projednávala zavedení elektronických receptů i na to,proč proti tomuto záměru koaliční poslanci vystupovali.

Důvody, které tehdy zaznívaly od poslanců současných vládních stran, se přitom se stejnou logikou dají použít i v diskuzi o elektronické evidenci tržeb.

Prvním důvodem, který ve sněmovně tehdy zazníval, bylo, že ne všechny ordinace jsou připojeny na internet. Druhým důvodem bylo staré technické vybavení ordinací, co se počítačů týče a třetí důvod byl i věk praktických lékařů. Někteří by - dle slov odpůrců elektronických receptů – nebyli schopni elektronické recepty plnit a naučit se pracovat s internetem.

Z těchto důvodů elektronické recepty narazily na poměrně velký odpor z řad koaličních poslanců z oblasti zdravotnictví, toto byly důvody, proč mnozí vystupovali proti jejich zavedení.

Starší živnostník z pohraničí přitom sám často nemívá o mnoho lepší vybavení, než lékař ze stejné oblasti. Jsem přesvědčen, že je proto ve stejné situaci, jako onen lékař, kterého před zavedením elektronických receptů někteří poslanci dříve bránili. Pokud po zavedení elektronických receptů skončí starší lékař-praktik v pohraničním městečku, tak logicky po zavedení elektronické evidence tržeb skončí i starší hospodský na návsi.

Netvrdím, že jsou argumenty proti zavedení eletronických receptů jsou správné, my jsme, jak známo, elektronické recepty chtěli.

Nicméně argumenty odpůrců elektronických receptů je ale nutné si zejména nyní připomínat. Stejní poslanci, kteří tak hlasitě odmítali elektronické recepty pro lékaře, dnes velmi prosazují elektronickou evidenci tržeb pro živnostníky. Jaký je tedy v tomto rozdíl mezi starším lékařem a starším živnostníkem v malém pohraničním městečku? Podle mne žádný, podle poslanců ANO, ČSSD a KDU ČSL zřejmě velký.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama