Mgr. Ondřej Benešík

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2015 14:52:30

Čerpání dotací musí být národní zájem nikoliv prostředek pro politikaření

Čerpání dotací musí být národní zájem nikoliv prostředek pro politikaření

Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu České republice hrozí, že může přijít až o 105 miliard z evropských peněz. Příčinou je mimo jiné velký počet programů a také složitost procedur.

„Oceňuji úsilí vlády, která se snaží, abychom vyčerpali co nejvíc z toho, co jsme měli k dispozici, a to např. i tím, že se odhodlala část prostředků z tzv. centrálních operačních programů převést na regionální operační programy, které jsou administrovány kraji. Ty i přes určité problémy a medializované kauzy ukázaly, že umí evropské dotace efektivně čerpat,“ uvádí místopředseda KDU-ČSL a předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík.

Zájmem České republiky je, aby bylo čerpáno co nejlépe a maximum peněz, což ovšem v minulosti do značné míry ztěžoval politický boj mezi vládou ODS a TOP 09 a krajskými samosprávami, kde zatím převládá ČSSD. Situace vedla k marginalizaci vlivu krajských samospráv ve spolurozhodování o fondech EU v nadcházejícím programovacím období. Předešlé vlády tak de facto připravily regiony o jeden z klíčových nástrojů k rozvoji jimi spravovaného území. „Tato zásadní změna systému administrace evropských fondů se také podepsala na zdržení rozjezdu nového programovacího období v ČR. V silách současné vlády už nebyla a není možnost zásadním způsobem posílit roli krajských samospráv,“ dodává Benešík.

Současná vláda se musela také vypořádat s řadou restů z minulosti, které byly překážkou pro schválení rámce čerpání evropských dotací (dohoda o partnerství) a následně jednotlivých operačních programů. Nejvíce medializovaným příkladem byla podmínka Evropské komise o zajištění stabilní veřejné správy, která se nebude měnit s politickými garniturami (přijetí služebního zákona).

„I v tomto plánovacím období má ČR určité časové prodlení, které může způsobit podobné problémy s čerpáním evropských dotací, kterým čelíme dnes. Pravdou je, že ani nedávný spor mezi MF a MMR ohledně monitorovacího systému nepřispěl k urychlení vyjednávacího procesu. Věřím ale, že si současná politická reprezentace napříč politickým spektrem konečně uvědomí, že čerpání evropských dotací je náš národní zájem, nikoliv prostor pro politikaření a vyřizování účtů. Musíme se vyvarovat chyb, které by vedly k dalšímu skluzu," uzavírá Ondřej Benešík.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama