RSDr. Ing. Otakar Ruml

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2015 8:21:00

Zvýšení příjmů z daní využijeme na investice

Zvýšení příjmů z daní využijeme na investice

Změna zákona o rozpočtovém určení daní tak, jak je připravovaná, by pro náš Královéhradecký kraj znamenala zvýšení příjmů na rok 2016 o 243 milionů korun. Tyto prostředky by byly využity převážně na investice.

V našem případě je to především výstavba nemocnice v Náchodě. Intenzivně se  pochopitelně také připravujeme na čerpání financí z evropských fondů v novém programovém období, takže musíme mít připraven dostatek peněz na kofinancování projektů a jejich projektovou přípravu, abychom mohli v hned v prvních vyhlašovaných výzvách  čerpat co nejvíce prostředků. Finančně  nejnáročnější z hlediska projektové přípravy a kofinancování jsou projekty z integrovaného regionálního  operačního programu  na opravy silnic, kde bychom chtěli hned v první výzvě požádat o částku přibližně 600 milionů korun.  Uvažujeme také o investicích do budov a přístrojového vybavení v nemocnicích Jičín, Trutnov a Dvůr Králové, investicích v sociální oblasti, školství,  kultuře aj.. Velmi významnou investicí pro náš kraj je rozšíření průmyslové zóny Solnice -  Kvasiny, kde by investiční spoluúčast kraje měla dosáhnout 153 milionů korun. Tento projekt pro kraj znamená především velmi podstatné zvýšení pracovních příležitostí a s tím související celkový kvalitativní rozvoj významného území našeho kraje ve všech oblastech.

Se značnými finančními prostředky počítáme i na budování sítě cyklostezek, kde máme usnesením zastupitelstva kraje ze září 2013 uloženu přípravu a budování tzv. dálkových cyklotras. Jsou to čtyři evropsky významné trasy o celkové délce 330 kilometrů na území našeho kraje. Zde se předpokládané investiční náklady pohybují mezi 300 až 350 miliony korun. Cyklistická doprava je v poslední době obyvateli kraje a turisty velmi žádaná nejen pro turistické využití, ale i pro volný čas nebo dojíždění do zaměstnání, do škol apod.

Nerad bych i promýšlel situaci, že by k navýšení podílů krajů na rozpočtovém určení daní nedošlo. Kraj má v rozpočtu velký objem mandatorních výdajů, které omezovat nemůže a nezvýšení podílu na výnosu daní by tedy znamenalo podstatné omezení investic, a to by bylo úplně to nejhorší, co by se molo stát.  

Otakar RUML (KSČM), 1. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama