Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

Měníme klima v české politice!
  • SZ
  • Praha 7
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2015 21:15:00

Rodičům nikdo dva měsíce volna nedá

Rodičům nikdo dva měsíce volna nedá

Jako každý rok přináší letní prázdniny nepříjemnosti mnohým rodičům, jejichž děti navštěvují mateřské školy. Školky, které zřizují pražské městské části, se na léto buď zcela uzavírají, nebo fungují jen v okleštěném provozu.

I letos se tak střetáváme se systémem, který není přátelský ani k dětem, ani k rodičům, a dokonce ani k učitelkám a učitelům: je prakticky nemožné zajistit systematické vzdělávání pro nesourodou skupinu neznámých dětí a v omezeném čase (během 14 dnů).

Zelení odmítají, aby se malé děti stávaly rukojmími provozních plánů mateřských škol zřizovaných pražskými městskými částmi. Odpočinek zaměstnancům a zaměstnankyním školek však nelze upřít. Městské části by proto měly posílit pedagogické týmy, nebo zajistit prázdninovou výpomoc.

„Městské části, které provoz svých mateřských škol na léto zcela ruší, nebo oklešťují, by měly zajistit plnohodnotnou náhradu. Ta rozhodně nespočívá v tom, že necháme děti a rodiče kočovat celé léto po neznámých budovách jiných mateřských škol, kde na děti bude pokaždé čekat jiný kolektiv, přičemž v každé z těchto náhradních školek je nutné mít extra přihlášku, extra zdravotní potvrzení a extra zaplaceno,“ podotýká Monika Horáková, členka pražského vedení Strany zelených a zastupitelka v Praze 2.

Argument, že rodiče mají zaplatit soukromé hlídání, poslat děti k příbuzným, nebo je raději hned dávat do soukromé školky, neobstojí. Mnohé rodiny si nemohou dovolit ani jedno.

„Pokud městské části nejsou zatím schopny zajistit přes léto plnohodnotný provoz mateřských škol, měly by zajistit alespoň adekvátní prázdninový program na stejném místě a pod stejným pedagogickým vedením. Ideálně by měl být také finančně srovnatelný s běžnou docházkou do mateřské školy zřizované městskou částí. V Praze 7 už takovou letní školku testujeme,“ informuje Ondřej Mirovský, předseda pražských zelených a místostarosta Prahy 7.

Městské části se odvolávají na vyhlášku ministerstva školství, ta jim však žádné letní přerušení provozu mateřské školy nenařizuje. Není to povinnost, ale jen možnost, kterou městské části většinou využívají z organizačních důvodů. Některé městské části zase poukazují na to, že rodiče prý nemají o nepřetržitý letní provoz zájem. To je ale podle pražských zelených pravda jen částečně a pramení to právě ze stávající neuspokojivé a byrokraticky absurdně složité situace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama