Ing. Pavel Kohout

  • BPP
  • Opatovice nad Labem
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2015 13:02:35

Trvalý pobyt není nic špatného. Naopak!

Trvalý pobyt není nic špatného. Naopak!

Starostové všech obcí napříč Českou republikou se každoročně setkávají s jedním zásadním problémem. Tím jsou nenarůstající čísla v rámci změn trvalého pobytu.

Bohužel je to zásadní věc v rámci schvalování dotací od státu a tím vznikajícího rozpočtu obce. Například obec Opatovice nad Labem právě díky malému zájmu o trvalý pobyt přišla o „dotační titul“ na rekonstrukci školy. Ovšem tento problém s sebou přináší i spoustu dalších úskalí. 

Otázka, která jako první vyvstává, zní, proč by si měl občan obce zařídit trvalé bydliště tam, kde bydlí? Odpovědí je však hned několik. Tou nejzásadnější ovšem je, že samotný trvalý pobyt k ničemu nezavazuje. Právě naopak je spojený se spoustou benefitů v rámci života v obci. 

Z logiky otázky trvalého pobytu vyplívá, že tam kde člověk žije, by měl mít trvalý pobyt. Aby peníze, které stát za každého člověka dává do rozpočtu obce, nepřišly nazmar. Nebo lépe řečeno nazmar v té dané obci. Peníze totiž nazmar ve výsledku nepřijdou, jen je dostane obec, kde má člověk trvalý pobyt. Na jasně daném příkladu obce Opatovice nad Labem tedy tyto peníze s největší pravděpodobností získá město Hradec Králové, nebo Pardubice.

Že se nejedná o malé peníze, dokazují čísla. Za jeden trvalý pobyt v obci, jde do rozpočtu 10000 korun. Lehkými počty se tak dostaneme k tomu, že kdyby každý kdo v Opatovicích nemá nahlášen trvalý pobyt, tak učinil, nemusela by obec přijít o „dotační titul“ a tím pádem by nebyl nutný úvěr například na rekonstrukci školy.

Když do tohoto tématu zabředneme hlouběji, najdeme více příkladů, které bychom mohli vypíchnout. Deset tisíc korun na osobu není málo a každá další žádost o trvalý pobyt znamená pro obyvatele obce zlepšení dopravy, zrekonstruované chodníky, obecní policii, kanalizaci, zlepšení stravování pro seniory a mnohé další projekty, na které by se tak v rozpočtu každý rok našla finanční rezerva. Proč tedy zlepšovat životní úroveň jiných, povětšinou větších obcí? Lepší je přece zlepšit tu naši. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama