Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2010 12:41:54

Pojďme všichni k volbám, jde o budoucnost!

Pojďme všichni k volbám, jde o budoucnost!

Rozhovor Haló novin s poslankyní PS PČR Mgr. Martou Semelovou, vedoucí kandidátkou KSČM do Zastupitelstva hl.m. Prahy, předsedkyní Pražské rady KSČM

 

Dovolte, abych začal otázkou, která se týká dnešní Slavnosti Haló novin. Jaký je váš vztah k Haló novinám?

Ta otázka je zbytečná, protože samotný fakt, že každoročně se pražští komunisté podílejí na organizačním a pořadatelském zajištění Slavnosti Haló novin v Praze, je dokladem, že si práce redaktorů i ostatních pracovníků redakce vážíme. Víme, že stejně jako my, to nemáte ani vy jednoduché. Vysvětlovat levicové názory, a komunistické pak především, je v současné době složité.

Děkuji za věcné vyjádření názoru. Ale toto téma není tím hlavním, kterému bychom se měli věnovat. Představte prosím, alespoň stručně, program, s nímž pražští komunisté jdou do letošních podzimních voleb…

Každý člověk by měl mít střechu nad hlavou, spravedlivě ohodnocenou práci, dostupné a kvalitní vzdělání a zdravotnictví, a sociální jistoty v průběhu celého svého života. O to usilujeme my komunisté. V Praze navíc klademe důraz na bezpečnost, dopravu a životní prostředí. K zajištění toho všeho jsou pak pochopitelně nutné finanční prostředky. Proto chceme rozkrýt neprůhledné financování a zvláštní zakázky, které mohou skrývat korupci.



To je na můj »vkus« příliš stručné. Můžete být konkrétnější?

Tak tedy začněme bydlením. Do popředí zájmu Pražanů se stále víc dostává jeho dostupnost. Ceny nájemného a služeb s bydlením spojených se dostaly už do takové výše, že je značná část občanů nemůže zaplatit. Jsou tlačeni ke koupi obecního bytu, ovšem za cenu, kterou také nemohou zaplatit. Přestěhovat se nemají kam, neboť malometrážní byty se sociálním nájemným nejsou a nestaví se. Zato prázdnotou zeje několik set, ne-li tisíc, luxusních bytů. Tuto situaci chceme změnit. Požadujeme snížení nájmů a dalších nákladů na bydlení. Podporujeme obecní a družstevní výstavbu, především bytů pro mladé rodiny a starší spoluobčany. Je také potřeba udělat v oblasti bydlení v Praze pořádek. Není přece možné, aby tady byla řada neobydlených bytů na straně jedné, a na straně druhé existovali občané, pro něž se bydlení stává nedostupným a hrozí jim to, že přijdou o střechu nad hlavou.

Z výkřiků pravicových politiků, kteří jsou v současné době u moci, lze usuzovat, že mnozí občané nechtějí pracovat, a proto se dostávají do finančních problémů…

To snad nemyslíte vážně! Každý člověk potřebuje práci! I když nevylučuji, že jsou jednotlivci, kterým práce »nevoní«. Bylo správné, když v minulosti měl každý povinnost, ale i právo pracovat. V hlavním městě je nezaměstnanost nižší než v jiných krajích, ale i tady se postupně zvyšuje. Při řešení tohoto problému by měly spolupracovat firmy, úřady práce, střední školy a další subjekty. Důležité je, aby práci měli mladí absolventi škol, aby okamžitě po studiu mohli využít získaných znalostí, dovedností a aby si vypěstovali návyk pracovat. Další ohroženou skupinou jsou ženy nad 50, muži nad 55 let a maminky po mateřské dovolené. K tomu, aby však mohly nastoupit do práce, je zapotřebí, aby měly zajištěnou péči o svoje malé děti.

Nabízíte Praze nějaké řešení?

Chceme znovu obnovit dostatečné množství jeslí, které nebudou v rukou soukromníků a zahraničních subjektů, jež vybírají od rodičů obrovské finanční částky. Zároveň se musí navýšit kapacita v devadesátých letech nesmyslně rušených mateřských škol.

Většina čtenářů ví, že jste původním povoláním učitelka…

Stále se jí cítím.

Věřím vám to. Co však soudíte o současných návrzích na změny ve vzdělávání, které vládní koalice chystá?

Aby se jedinec mohl dobře uplatnit v životě, a je to i v zájmu rozvoje společnosti, potřebuje k tomu kvalitní a dostupné vzdělání, samozřejmě bezplatné. Nesmyslná honba za co nejvyšším počtem maturantů a vysokoškoláků, bez ohledu na schopnosti žáků a studentů, a také na potřeby společnosti, vedla ke snížení nároků na kvalitu vzdělání a také k rušení učebních oborů a učňovských škol. Všichni žáci a studenti chtěli mít maturitu a vysokoškolský diplom. Vznikla řada soukromých škol zaměřených na módní obory, zájemci o studium v nich si vzdělání platí. Maturitní vysvědčení postupně přestalo být zárukou kvality vzdělání, výuční list ztratil prestiž v očích veřejnosti. Dnes díky tomu mnohé učební obory fakticky zanikly a chybějí řemeslníci. Považujeme obnovu středního učňovského školství za nutnou.

Měla by jít ruku v ruce se zavedením státní maturity. Ta podle mého názoru povede ke zvýšení kvality vzdělání a umožní porovnat úroveň vzdělání na jednotlivých středních školách. Vyšší nároky na složení státní maturitní zkoušky by mohly vést u některých mladých lidí k rozhodnutí, že se raději budou věnovat přípravě na povolání v učňovských školách. Což nevylučuje jejich budoucí možnost státní maturitu udělat.

Už v 90. letech jsme upozorňovali na nebezpečí poklesu a nevyrovnanost kvality vzdělanosti v České republice, i s ohledem na potřeby společnosti. Nedávno jsem v televizi viděla reportáž o absolventovi vysoké školy, tuším, že studoval ekologii. Práci nesehnal, a tak si vydělával brigádou při sekání trávy v parku. Copak je to normální?

KSČM dlouhodobě varovala před těmito nekoncepčními kroky a předkládala vlastní návrhy na jejich řešení. Polistopadové vlády je však odmítají.

Sociální politika pravicové vlády vyvolává napětí ve společnosti. Odboráři chystají na úterý příští týden protesty proti ní.

Pokud se chcete zeptat, co si o sociální politice vlády myslím, pak je vaše otázka nadbytečná. Sociální jistoty potřebuje člověk v každém věku. To, co chystá vládní koalice, je trestuhodné. Odebrání sociálních dávek a příspěvků, snižování a rušení porodného, prudký pokles platů, zvyšování poplatků za pobyt v nemocnici, propouštění z práce a současně s tím zvyšování nejrůznějších poplatků, povede k propadu velké části obyvatelstva a celých rodin na či pod hranici chudoby. Je nezbytné to občanům otevřeně říkat. Vysvětlovat, že nepomůže pasivita, rezignace, nadávání doma či v hospůdce. Musíme společně tomu všemu říci DOST! Vyjít do ulic společně s ostatními, nenechat se poštvat jeden proti druhému, dát najevo svou nespokojenost. S úterním protestem odborářů souhlasíme a podporujeme ho. Ale bude to stačit? Stávka je také řešením. Ale tím nejlepším jsou volby, účast na nich. Čím více občanů dá hlas levici, nejen v komunálních volbách, ale i ve volbách do části Senátu, tím větší je šance na změnu. My komunisté chceme dnešní situaci změnit. Nakolik se nám to podaří, bude záležet na počtu odevzdaných hlasů pro KSČM.

Mohli bychom si povídat o pražském zdravotnictví, problémech dopravy…

Alespoň pár myšlenek mi dovolte. Přeplněné ulice a silnice, zamoření výfukovými plyny a nesnesitelná hlučnost v mnohých lokalitách, to je každodenní obrázek hlavního města. Přitom nejčastěji vidíme v autech jednoho, nanejvýš dva lidi. My upřednostňujeme městskou hromadnou dopravu s nízkým jízdným a různými slevami, dokončení pražského okruhu, záchytná parkoviště na okrajích města a garážové objekty pro parkování v městských částech.

Souhlasím s vámi… Probrat bychom mohli i bezpečnost Pražanů a návštěvníků hlavního města a spoustu dalších problémů, jimiž nejen hlavní město žije. Vraťme se však k volbám. Na co především by se měli voliči soustředit?

Především na napravení výsledků květnových voleb do sněmovny. Můžeme vyměnit neschopné i všehoschopné zastupitele, radní, starosty a primátora na pražských radnicích, o senátorech pravice ani nemluvě. Zastupitelstva a jejich rady jsou těmi, kdo rozhodují o rozvoji hlavního města a o životě jeho obyvatel. Pochopitelně platí to nejen pro Prahu.

Srovnejme si sliby politických stran a dalších politických seskupení před volbami s činy po volbách. Vzpomeňme na chování představitelů politických stran, na jejich aféry, neprůhlednost veřejných zakázek, mlžení při odhalování korupce. Doporučuji přečíst si jednotlivé volební programy a pak se odpovědně rozhodnout. Jde o hodně, o budoucnost.

Komunistická strana Čech a Moravy před voliče předstupuje s volebním programem, který je určen všem lidem, kteří poctivě pracují, případně pracovat chtějí, ale současný systém jim to znemožňuje. Je určen mladým lidem, rodinám s dětmi i seniorům. Naši kandidáti jsou zárukou spolehlivosti a pracovitosti. Nesázíme na populární tvářičky ze světa showbyznysu a sportu. Upřednostňujeme vzdělání, charakter, zkušenosti z komunální politiky, kvalitu, odbornost, odpovědnost, odvahu a chuť pracovat pro Prahu, hlavní město České republiky a jeho občany.

/Haló noviny, 18.9.2010

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama