Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2010 10:52:25

Příspěvek k pluralitě médií

Příspěvek k pluralitě médií

Které z významných českých periodik je vlastně opoziční a kritické vůči vládě?

S pobavením jsem v minulých dnech vyslechl obavy řady českých komentátorů o legitimitu výsledku parlamentních voleb ve Venezuele. Chavezova opozice prý nemá rovný přístup do médií a ta státem kontrolovaná prý pracuje jen pro Chaveze. Pozorný posluchač či čtenář logicky z těchto obav vyvodí, že ve Venezuele jsou alespoň nějaká opoziční média. Opozice ve Venezuele získala slušné parlamentní zastoupení.

A jak je to vlastně s médii u nás? Které z významných českých periodik je vlastně opoziční a kritické vůči vládě? Jsou to vlastně jen komunistické Haló noviny. A to je opravdu smutná vizitka pro demokracii v naší zemi, mají-li být jediné komunistické noviny nositeli její svobody.

Vzpomeňme si na dobu před květnovými sněmovními volbami. Nebylo české médium, které by o soc. dem. psalo alespoň částečně objektivně. Pokud o ní psalo, tak vždy v kontroverzní či negativní souvislosti. Jen těžko bylo možné pronikat blokádou zejména tištěných médií. A tak byla sociální demokracie nucena si již půl roku před volbami platit své každotýdenní stránky v novinách a vysvětlovat v nich záměry své politiky. Ostatně odboráři dnes, při svém souboji s asociální vládou, zažívají něco podobného. Pravicová média na ně prakticky unisono útočí a pokouší se vymývat veřejnosti mozky s argumenty, které vůči odborářům - petrolejníkům používal český měšťácký tisk již počátkem 20. století.

V každé západoevropské zemi vedle tištěných médií podporujících pravicové politické strany existují periodika podporující levici. V žádné zemi západní Evropy však v médiích není taková jednostrannost, jako je tomu u nás, kde si o pluralitě médií můžeme nechat zdát. A vlastně i v té tolik českými médii proklínané chavezovské Venezuele je zřejmě pluralita médií větší, nežli je tomu u nás. Proto jsem se s řadou přátel i lidí, které příliš neznám, pustil do projektu internetových novin. Vím, že to je jen malý příspěvek k názorové pluralitě českých médií, ale je to alespoň něco. Stránky v tomto periodiku mají otevřeny pro zveřejnění svých názorů všichni autoři, kteří se považují za středo-levicově, středově či levicově orientované. Všichni, kdo jsou více či méně kritičtí k politice současné vlády. Budeme toto periodikum, vzniklé a pracující s minimálními náklady, vytvářet za chodu. A pokud bude úspěšné, čtenářsky zajímavé a tedy čtené, můžeme dříve nebo později na takto vzniklé bázi vytvořit tištěný levostředový týdeník. Vždyť není normální, aby v České republice existovaly jen pravicové týdeníky. Nechápu, proč by také u nás nemohl být úspěšný časopis typu německého Die Zeit či francouzského Le Nouvelle Observateur. Úspěšný znamená být čtenářsky atraktivní a podnikatelsky efektivní. Proto (a nejen proto) již dnes „Vaše věc" bude usilovat o získání stále nových a nových čtenářů. Podpořte nás, s Vámi to dokážeme.

Jiří Paroubek
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama