Ing. Václav Zemek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2010 12:28:00

Privatizace lesů povede k jejich devastaci

Privatizace lesů povede k jejich devastaci

Plán ministra Fuksy na privatizaci Lesů ČR je riskantní hrou s naším životním prostředím.

Sociální demokracie považuje plány ministra zemědělství Ivana Fuksy, který chce podle svých vyjádření v médiích převést státní podnik Lesy ČR na akciovou společnost a částečně ho privatizovat, za riskantní hru s naším životním prostředím. Snaha o privatizaci českých lesů může totiž vést k jejich postupné devastaci těžařskými společnostmi. Je otázkou, z jakého důvodu současný ministr po privatizaci volá.

Státní podnik Lesy ČR v současnosti obhospodařuje více než 50% lesních ploch u nás. Převod na akciovou společnost a privátní vlastníky pak nastartuje logickou snahu o co nejvyšší zisky z prodeje dřeva, bez ohledu na ekologicky šetrná řešení či zájmy naší společnosti. Plány ministra Fuksy jsou dalším důkazem, že koaliční vláda dává přednost před zájmy společnosti záměrům firem a byznysmenům.  

Lesy totiž nelze vidět pouze jako továrnu na výrobu dřeva, která přináší rychlý zisk, je třeba je vnímat jako národní bohatství, které přináší celou řadu dalších pozitiv. Odpovědná péče o české lesy je důležitá především kvůli jejich rekreační, estetické a krajinotvorné funkci. Lesy jsou mimořádně důležité pro stabilizaci krajiny a prevenci povodní, v neposlední řadě jsou pak biotopem pro velké množství živočichů a planě rostoucích rostlin.  

Zamýšlenou privatizací se ovšem ministr Fuksa i vláda Petra Nečase kontroly nad těmito důležitými funkcemi našich lesů vědomě vzdávají. ČSSD je zásadně proti jakýmkoli plánům na zamýšlenou privatizaci a využije všech svých sil, aby podobně nezodpovědným krokům naší vlády zabránila.

Václav Zemek, stínový ministr životního prostředí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama