Mgr. Petr Havlík

  • Občané
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2010 11:26:02

U snědeného krámu

U snědeného krámu

V pondělních novinách bylo možné se dočíst také to, že za současnou volební kampaň utratily politické strany řádově několik desítek mil. Kč.

Paní Spáčilová v MF dnes napsala, že ODS a ČSSD vložily do kampaně cca 50 mil. Kč, VV 40 mil. Kč a TOP 09 30 mil. Kč. Neznám zdroj této informace, ale stačí se pouze projet Prahou a hned je zřejmé, že skutečné náklady budou podstatně vyšší. Je téměř jisté, že vedle oficiální účetní uzávěrky kampaní existují ještě ty neveřejné. A je vlastně jedno, co strany slibují. V souhrnu to vypadá, že všechno všem. Motiv je zřejmý – dostat se k moci, ať to stojí cokoliv.

Mimo jiné mnohé strany opakovaně slibují, že nějak omezí hazard. Realita je však jiná. Ministerstvo financí odhaduje, že v letošním roce odvedou společnosti provozující číselné hry a herní automaty cca 3,5 mld. Kč na veřejně prospěšný účel. Jenomže v tzv. hazardu se u nás oficiálně protočí za rok až 130 mld. Kč. Pokud si odečteme polovinu z této částky na výhry a další objem na náklady, tak nám stále zůstane obrovská suma. Benevolence k této neřesti je u nás téměř bezbřehá. Na rozdíl od mnoha jiných zemí, v nichž platí velmi přísná regulace. A to včetně např. Ruska či Izraele. Stali jsme se zemí kasin, heren a nevěstinců. Svoboda bez hranic a bez pravidel.

Ministr vnitra lítá po Praze s blikajícím majáčkem anebo napříč republikou vrtulníkem. Jeho kolega z vlády i partaje nám zase sděluje, jen tak mezi řečí, že prý někdo usiluje o jeho život. Doba vymknutá z kloubů šílí, chtělo by se říci slovy klasika. Šéf pražské ČSSD Hulínský si vyseděl v pražských městských firmách skoro 20 mil. Kč. Pěkný opoziční vedlejšák. Exministr Langer zvelebil svou malou vísku Vésku ze státních dotací. Milovník golfu a tenisu byl vždy šikovný porcovač medvěda. Zbytek přihrál kraj z tzv. evropských peněz.

Sluší se připomenout to podstatné. Neexistují žádné imaginární evropské peníze, které nám hodná Evropa posílá. Jsou to opět naše peníze, které my posíláme Evropě. Jedná se o redistribuci našich peněz. O nic jiného nejde. Golf ve Vésce platí loajální daňový poplatník. Stejně tak odměny Hulinskému atd. Plýtvání veřejnými zdroji a benevolence k nepravostem jsou v našich luzích a hájích na nejvyšší možné úrovni.

Zdá se, že na tom nic moc nezmění ani víkendové volby. Co dál? Asi nic. Poslední pak zhasne a pověsí ceduli „U snědeného krámu“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama