Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2010 13:46:15

Cesta k elektroskanzenu na Rakovnicku slavnostně otevřena

Cesta k elektroskanzenu na Rakovnicku slavnostně otevřena

www.kr-stredocesky.cz, 18.10.2010

Elektroskanzen ve Šlovicích na Rakovnicku patří mezi významné historické skvosty ve Středočeském kraji. O kráse starého mlýna a stále funkční malé vodní elektrárny se přesvědčil i David Rath, hejtman Středočeského kraje, který nedávno přispěl na rekonstrukci cesty vedoucí ke zmiňované technické památce. Slavnostního přestřižení pásky se zúčastnil také hejtmanův náměstek Marcel Chládek.

Díky dotaci kraje je tak umožněna lepší dostupnost elektroskanzenu. Tato technická památka značného historického významu ležící na území CHKO Křivoklátsko cestu značně postrádala. Dostat se k mlýnu, který leží na levém břehu Berounky, bylo v minulosti vzhledem k tomu, že samota je obklopena dosud nezničenou přírodu, velmi obtížné. Přitom tento jeden ze sedmi divů Rakovnicka, jak vyplynulo z jedné ankety vyhlášené regionálním týdeníkem Raport, stojí za návštěvu. Čechova elektrárna je totiž jednou z prvních svého druhu u nás. V okolí Čechova mlýna se poprvé rozsvítilo v roce 1920. Vodní elektrárna přinášela světlo celkem osmi vesnicím. Elektrárna vyrábí proud i dnes.

Návštěva elektrárny vás vrátí v čase, autentičnost navozuje i vyprávění vnuka tehdejšího mlynáře, zakladatele elektrárny, Ing. Petra Čecha. Ten vám i názorně ukáže, jak se před sto lety elektřina vyráběla a seznámí vás s nynější výrobou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama