PaeDr. Jana Rybínová

  • Hlavní město Praha
  • Ústavně právní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2009 9:54:42

Ústní interpelace na premiéra Mirka Topolánka

Ústní interpelace na premiéra Mirka Topolánka

Vážený pane premiére, dovolte mi interpelovat vás v otázce problematiky, která je mi osobně blízká a jíž se věnuji i ve spolupráci s některými neziskovými organizacemi.

<span class="Apple-style-span" style="font-size: 13px; ">Tato tematika se týká tématu ohrožených dětí, především potřebné transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti.</span><p align="justify">Ve své interpelaci si dovolím vyjít z analýz, které byly v této oblasti vypracovány a ze kterých je více než zřejmé, že - cituji: "Ochrana dětí v České republice nedosahuje úrovně odpovídající úrovni vyspělých evropských států, a to zejména s přihlédnutím k vysokému počtu děti v ústavní péči, nedostatečné nabídce alternativních forem práce s ohroženým dítětem a jeho rodinou. Za výchozí nedostatek je přitom považována roztříštěnost agendy péče o ohrožené děti, a to na úrovni vertikální i horizontální. Péčí o ohrožené děti se tak zabývá minimálně pět resortů, je nerovnoměrně rozdělena mezi státní správu a samosprávu a mezi státní a nestátní sektor. Rozdíly spočívají zejména v rozsahu kompetencí, míře odpovědnosti, legislativní úpravě, personálním zajištění této agendy a podílu financí ze státního rozpočtu. Doposud nebyla dostatečně vymezena ani role jednoho koordinujícího orgánu odpovědného za propojování resortních aktivit. Zároveň nelze nepříznivý stav klást za vinu některému z resortů."</p><p align="justify">Vážený pane premiére, obávám se, že systém péče o ohrožené děti selhává jako celek. Zúčastňuji se průběžně různých seminářů organizací, které se problematikou zabývají, a slyším stále stejné otázky. Bude zvýšena kapacita orgánů sociálně-právní ochrany? Bude navýšeno jejich odměňování tak, aby náročnou práci mohli vykonávat vzdělaní pracovníci? Jak bude posílena prevence? Neboť především tato vede k posílení ochrany ohrožených dětí. A konečně, stálé volání po krocích k posílení spolupráce s biologickou rodinou, krocích, které sníží využívání forem ústavní péče a posílí alternativní formu výchovy prostřednictvím pěstounských rodin. Můžete mi, pane premiére sdělit, jak hodlá vláda v této oblasti postupovat?</p>
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama