Marek Benda

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2010 13:40:04

Neztěžujme vládnutí

Neztěžujme vládnutí

Přestože si mnozí senátoři rádi hrají na vyslance svých volebních obvodů, což je asi logická daň za nesprávně zvolený volební systém, má Senát jako celek být radou starších.

Česká republika je od roku 1993 unitárním státem, na rozdíl od minulosti již nejsme součástí žádné federace. Silné horní komory dávají přitom smysl právě ve federálních státech, kde je jejich úkolem zabránit přehlasování menšin. To ovšem není případ naší země (i když pohled na volební mapu politické dělení na Čechy a Moravu naznačuje). Český Senát byl proto od počátku stavěn jako pojistka demokratického vývoje. Odlišná perioda voleb, odlišný volební systém a zákaz přehlasování v zásadních otázkách (ústavní zákony včetně Listiny základních práv a svobod, volební normy a zahraničněpolitické vazby) mají zabránit kvaziústavnímu převratu, jaký zažilo Německo v roce 1933 a Československo v roce 1948. Přestože si mnozí senátoři rádi hrají na vyslance svých volebních obvodů, což je asi logická daň za nesprávně zvolený volební systém, má Senát jako celek být radou starších. Jeho úkolem není bránit vládě v provádění její politiky, ale pouze chránit demokratické uspořádání země před zásadními excesy. Jinou skutečností je, že drtivé množství zákonů přijímaných u nás vychází z legislativy Evropské unie. A tam mají podle Lisabonské smlouvy obě komory rovnocenné postavení a Senát by měl a mohl častěji a razantněji (ne že by to doteď opomíjel) vstupovat do evropských legislativních procesů včetně třeba organizování národních "žlutých karet" proti nápadům evropské byrokracie. Osvědčil se model veřejných slyšení, která umožňují Senátu diskusi o otázkách, na něž rychlá perioda voleb do Sněmovny nedává dostatek času.

Senátní volební klání není druhým kolem sněmovních voleb, i když by je tak někteří rádi chápali. Vláda musí mít prostor vládnout tak, jak se zavázala. A případně být po čtyřech letech vyměněna. V zemi, jejímž problémem jsou slabé vlády neschopné vést po vymezený čas stát zvoleným směrem, se nepokoušejme do Ústavy budovat další mechanismy na ztížení vládnutí. Už takhle nepřežila bezmála deset let žádná vláda celé volební období.

Marek Benda, místopředseda poslaneckého klubu PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama