ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2010 10:33:52

Jmenování civilisty do funkce policejního prezidenta?

Jmenování civilisty do funkce policejního prezidenta?

Není den, aby ministr vnitra Radek John nešokoval veřejnost nějakým svým prohlášením nebo rozhodnutím.

Tentokrát, jak bylo zveřejněno v některých sdělovacích prostředcích, uvažuje o tom, že by mohl příštího policejního prezidenta jmenovat z řad civilistů. Svůj zámysl zdůvodnil, že chce mít na všech místech ty nejlepší lidi. Nějak ale zapomněl sdělit, jaká jsou pro jejich výběr podle pana ministra kritéria. Zřejmě si neuvědomil, že policejní prezident je zodpovědný za řízení a výsledky práce všech složek, které jsou součástí Policie ČR. Je tedy nutné, aby byl proveden výběr a jmenování policejního prezidenta z řad příslušníků policie. Pokud není ovšem pro ministra Johna hlavním kritériem k ustanovení do funkce příslušnost k jeho politické straně nebo vztah k určité bezpečnostní agentuře, která by tak mohla získat na dění u policie vliv. Jestliže bude rozhodnutí ministra Johna realizováno, povede to v policii jen k prohloubení problémů, se kterými se policisté vinou nekompetentnosti pana ministra potýkají. Šlo by také o znevážení práce všech policistů, kteří zásluhou své dlouholeté činnosti, výsledků i vzdělání mají pro zastávání této funkce předpoklady. Jednalo by se také o rozhodnutí, které je v rozporu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Přijetí pracovníků z  řad civilních osob k policii je sice možné i na vyšší pozice, jedná se o tak zvané boční vstupy, které však slouží k obsazení těch odborných funkcí, pro které má policie nedostatek vlastních odborníků.

Doufám, že pan ministr John od svého zámyslu ustoupí, konečně se začne radit s odborníky a zabrání tím dalším problémům v jeho resortu, včetně možného odchodu dalších odborníků z řad policie.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr ÚV KSČM pro resort vnitra
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama