RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2010 14:52:07

Zvítězil odpovědný přístup k těm, kteří jsou v první linii

Zvítězil odpovědný přístup k těm, kteří jsou v první linii

Poslanci schválili plán působení českých vojáků v zahraničí.

Souhlas s vládním plánem na vyslání českých vojáků do zahraničních misí dnes po Senátu vyslovila i Poslanecká sněmovna. Návrh byl přijat hlasy koaličních poslanců, sociální demokracie a komunisté se postavili proti němu.

Poslanci zároveň na základě návrhu výboru pro obranu a bezpečnost, který vycházel z iniciativy poslance ODS Jana Vidíma, odhlasovali doprovodné usnesení, v němž vyslovili poděkování všem vojákům Armády České republiky, kteří působili a působí v zahraničních operacích.

„Schválením plánu zvítězil odpovědný přístup k těm, kteří jsou v první linii, k lidem, kteří nasazují své zdraví i životy v zájmu ochrany lidí i majetku v zahraničí.  Jsem přesvědčen, že bylo učiněno moudré rozhodnutí. Věřím, že rozhodnutí vlády Petra Nečase schválit mandát pro naše vojáky na období dvou let je dobré řešení, které posílí naši autoritu v zahraničí a zároveň dá Armádě České republiky jistotu pro plánování těchto operací," říká ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Vládní návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích byl Sněmovně vůbec poprvé předložen na období příštích dvou let, s výhledem na rok 2013. Počítá mimo jiné s posílením naší mise v Afghánistánu v roce 2011 a postupným snižováním stavu našich vojáků v této zemi v následujících letech. Podle plánu zahraničních misí dojde v následujících dvou letech v souladu se strategií Severoatlantické aliance ke stažení českých vojáků z Kosova.

„Považuji za smutný fakt, že na rozdíl od Senátu nenašel odvahu podpořit vládní plán ani jeden sociální demokrat. Byla to přitom ČSSD, která jako vládnoucí strana naše vojáky do Afghánistánu poslala a ještě v roce 2006 ústy Jiřího Paroubka misi na půdě sněmovny obhajovala," komentoval jednání místopředseda branně bezpečnostního výboru a poslanec za ODS Jan Vidím. Ten zároveň ocenil, že vláda připravila plán s tříletým výhledem.

„Dlouhodobější výhled umožní efektivnější vynakládání prostředků na misi a umožní rozumné úspory například u leteckých transportů, které u zahraničních misí představují jednu z nejvyšších položek. Zároveň dává jistotu našim vojákům a vysílá pozitivní signál směrem k našim spojencům, pro něž budeme předvídatelným partnerem," doplnil Jan Vidím.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama