ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2010 12:20:00

Mají snad studenti gymnázií jít do výroby?

Mají snad studenti gymnázií jít do výroby?

Řeč na 7. schůzi Poslanecké sněmovny PČR 4. 11. 2010.

Dámy a pánové, chtěl bych využít toho, že v průběhu rozpravy přišel i pan ministr zdravotnictví, a chtěl bych se ho otázat, protože ta věc spolu úzce souvisí. Tedy snížení platů zdravotníků i s tou situací - řekněme - akce, která běží: Děkujeme, odcházíme. A jak Ministerstvo zdravotnictví chce čelit zesilujícím odchodům lékařů, co s tím chce dělat, protože ta situace je skutečně velice vážná.

A ještě jednu poznámku k tomu uzavírání škol. Ono se to hezky tady řekne. Určitě všude v republice, včetně našeho kraje, existují školy, o které je relativně malý nebo menší zájem studentů či rodičů. Pak jsou školy, o které je zase veliký zájem. Pan ministr říká: Musíme redukovat tu síť škol, tam ušetříme. Dobře. Logicky se tedy nabízí redukovat ty, o které je ten zájem menší či malý, protože samozřejmě ty mají spoustu i ekonomických problémů.

Ovšem, uvědomuje si pan ministr, že jsou to v drtivé většině právě školy, po jejichž absolventech je obrovský hlad, veliká poptávka v celé české ekonomice? Že jsou to především učební obory? Tady jsme se dostali totiž za ta léta do situace, kdy skoro každá rodina chce svého potomka dát na obchodní akademii, na manažerskou střední školu, na gymnázium. Hlavně zvláště absolventů nejrůznějších ekonomických, obchodních, bankovních a já nevím, jakých středních škol máme plné úřady práce. A dokonce nejenom se středním vzděláním a dokonce i s vysokoškolským vzděláním, takže já už na úřadu mám v podstatě sekretářky všechny inženýrky nebo magistry. Je to fajn, jsou vzdělanější, ale pracují za plat, který předtím měla, před nějakými deseti lety, středoškolačka. A vytlačují samozřejmě středoškolačky.


Dámy a pánové, o tyto školy je eminentní zájem, byť souhlasím s tím, že o jejich absolventy zase takový zájem není. A zase o školy, kde absolventy potřebujeme, a to jsou jak namátkou truhláři, tesaři, pekaři, zednické profese, další profese ve stavebnictví, tak tam je třeba jenom třetina nebo polovina zájemců, než kolik bychom mohli přijmout. Takže, pane ministře, máme tyhle školy zrušit, zavřít? Aby tam nebyl vůbec nikdo? Aby nám už nevycházeli vůbec žádní tesaři, truhláři, zedníci, automechanici - jen proto, že se tam přihlásí jen třetina nebo polovina lidí? Anebo máme jít tou cestou, kdy řekneme: Mám tady gymnázium, je o něj eminentní zájem, mám 33 dětí v každé třídě na výjimku, ale milí rodiče a děti, máte smůlu! Přichází pan osvícený ministr a říká: Potřebujeme více automechaniků! Zavřeme vám gymnázium a všichni z gymnázia šup do výroby! To už tady, pane ministře, bylo. To bylo tady v 50. letech. Nebo jak to chcete udělat?

Nebo chcete, abychom my na krajích byli zachváceni záchvatem Alzheimerovy demence a vyběhli sami a říkali: Tak tahle gymnázia zavřeme a tyhle obchodní školy zavřeme a tyhle bankovní instituty zavřeme! Přesto, že praskají ve švech a každý rok se tam přihlásí obrovské procento zájemců? Nezlobte se, to já tedy dělat nebudu. To jestli chcete dělat vy, pobíhat po republice a po kraji a říkat: Tohle gymnázium zavřeme, tohle zavřeme, tuhle školu zavřeme!

Víte, ono se to strašně hezky řekne, ale praktické provedení je pak strašně obtížné. Protože reálně z ekonomického pohledu na zavření jsou především učiliště a střední odborné školy, tam je zájem menší než jejich kapacita. Zatímco školy jako jsou gymnázia a tak dále, o které je eminentní zájem, tak zase vydělávají, protože s tím, jak jdou peníze za studenta, tak s těmi nejsou ekonomické problémy. Přece nechcete po mně, abych jako hejtman zavíral ekonomicky prosperující školu jen proto, že si pan ministr myslí, že je moc studentů na gymnáziích? Toho se, doufám, nedočkáme.  

Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama