JUDr. Stanislav Křeček

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2010 9:40:03

Věci veřejné popřely své vlastní činy

Věci veřejné popřely své vlastní činy

O tom, že rozdělení Prahy na 7 volebních obvodů poškodilo voliče i některé politické strany nemůže být pochyb.

Volební obvody byly jednostranným rozhodnutím ODS, která v minulém volebním období na pražském magistrátu měla většinu, stanoveny zcela účelově, a to bez jakékoliv souvislosti s územními celky. V každém volebním obvodě se totiž volil stejný počet mandátů, přestože volební obvody nebyly stejné.

Proti této volební manipulaci se již ohradilo několik politických stran, přičemž například Věci veřejné či Zelení podaly proti takovému průběhu voleb dokonce žalobu k soudu. Proto, když několik pražských poslanců ČSSD podalo návrh na změnu zákona o volbách, zákona o Hlavním městě Praha a zákona o volbách do zastupitelstev, který by měl tyto praktiky pro budoucí volby odstranit (v Praze by se volilo jako ve všech ostatních krajích, tedy v jednom volebním obvodě), očekávali jsme, že tato novela zákonů bude v Poslanecké sněmovně podpořena nejméně těmi, kteří právě takové rozhodnutí požadují.  

K našemu překvapení však poslanci a poslankyně Věcí veřejných hlasovali pro zamítnutí tohoto návrhu. A to s odvodněním, že ministerstvo vnitra připravuje komplexní novelu volebních kodexů, které tuto problematiku upraví. To má být důvod pro zamítnutí požadované změny?

Velice nám tento postup připomněl chování poslanců Strany zelených v minulém volebním období, kteří zásadně odmítali, v souladu s vládní koalicí, jejíž byli součástí, všechny naše návrhy zákonů. Samozřejmě i ty, které byly zcela v souladu s jejich předvolebním programem!

Koaliční jednotě dávali přednost před svými sliby voličům. Dopadli, jak dopadli. Půjdou i Věci veřejné stejnou cestou? Zdá se, že ano.

Stanislav Křeček, poslanec za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama