JUDr. Stanislav Křeček

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.10.2013 13:43:59 - Vítězsalv M.

telefonování za volantem

Pane doktor, podle vás je protiprávní, když mi policisté zabaví mobil, jestliže telefonuji za volantem. Musím nebo nemusím jim ho vydat? A pokud ano, za předpokladu, že mě jako podnikatele telefon živí, mám šanci na náhrady škody? Děkuji za odpověď a jsem rád, že se zabýváte praktickými tématy, držím vám palce

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.10.2013 10:17:09 - JUDr. Stanislav Křeček
Pokud policie tvrdí že telefon zabavený tomu kdo je podezřelý z toho že telefonoval při řízení auta je alespoň nepřímým důkazem toho že řidič měl telefon ( a nic jiného se tím dokázat nedá) , je třeba jí připomenout starý vtip o tom, že důkazem znásilnění, a to ani důkazem nepřímým, není to, že muž má příslušný nástroj. Musí s tímto nástrojem být, podobně jako s telefonem , nějak nakládáno a to jeho samotná existence nedokazuje. Pokud ovšem policie hodlá telefon zabavit - a podle logiky této argumentace by mohla zabavit i samotné auto neboť i jeho existenci může považovat za nepřímý důkaz - pak je nezbytné se takovému příkazu podřídit. Pokynu policie se musí každý podřídit. Pokud by jejím jednání vznikla škoda a bylo by možná vznik takové škody prokázat, nárok na náhradu této škody proti státu by jistě existoval.