Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2010 12:14:11

Zápisné, školné a kovbojské brambory

Zápisné, školné a kovbojské brambory

Někteří rodiče, když chtějí aby jejich ratolest snědla nějaký pokrm, který si bezdůvodně oškliví, použijí jednoduchý trik.

Jídlo přejmenují a ejhle, neposlušné děcko ho bez problémů zkonzumuje. Takže pokud třeba chlapeček prohlašuje, že takové francouzské brambory nesní ani za nic na světě, na bramborách třeba kovbojských (tedy přejmenovaných francouzských),  si v klidu pochutná.

Podobný trik teď zkouší i ministerstvo školství. Po tom, co se zvedla vlna odporu proti zavedení školného, přišel pan ministr s návrhem, aby studenti na začátku každého semestru platili zápisné až 6.000 korun.

Zavedení zápisného by ve svém důsledku neznamenalo nic jiného, než zavedení přímého školného. Je totiž úplně jedno, že tuto platbu chce pan ministr maskovat jako ¨zápisné¨, zaplacení této částky  by prostě a jednoduše podmiňovalo přístup ke studiu. Američané mají přísloví, že pokud něco vypadá jako kachna, chodí jako kachna a kdáká jako kachna, je to s největší pravděpodobností kachna. Zápisné vypadá jako školné, má pro studenty stejné důsledky jako školné, takže půjde s největší pravděpodobností o školné.

Ministr školství se tedy pokouší zavést školné a přitom tvrdí, že o žádné školné nejde. Poněkud ovšem zapomíná, že trikem s přejmenováním jídla  lze ošálit toliko malé děti. Dospělí lidé mu  jeho kovbojské brambory nespolknou,  i kdyby je pojmenoval jakkoliv.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama