JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2010 17:15:54

Pokus dehonestovat celou politiku

Pokus dehonestovat celou politiku

Před několika dny jsem, jako předseda Kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, v souvislosti s kauzou prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu pana Dohnala dostal od jednoho novináře otázku.

Zda by neměli být členy rady tohoto státního orgánu spíše nezávislí odborníci, než bývalí poslanci. Otázka byla sice mimo rámec předmětu věci, ale nepřekvapila mne. Nakonec se není čemu divit, když na předvolebním billboardu jsme si zase mohli u jedné kandidující politické strany dokonce přečíst: nenabízíme vám politiky, ale odborníky. Musím přiznat, že jsem si jen připomněl obecnou teorii státu a věci, které jsou platné opravdu více než 200 let a byl jsem smutný . Začalo mne zajímat zda si občan – volič v takových případech položí otázku: Co je vlastně onen odborník, často doprovázený přídavným jménem nezávislý? Je odborníkem vědec atomový fyzik, docent kardiolog, manažer průmyslového podniku či řidič kamionu brázdícího trasu Dakaru? Jistě, je. A je také při své odbornosti připraven rozhodovat třeba o trestním zákoníku, elektrovoltaických elektrárnách či potřebě dalšího kontingentu pro Afghánistán? Z jeho profesního hlediska těžko nebo vůbec. Ti, které jsem měl na mysli, jsou odborníky na zcela jinou oblast našeho života. A i tehdy, když se bude jednat třeba o financování zdravotnictví, zvýšení či snížení daní či příspěvku státu na cestu našeho závodního týmu napříč pouští a vysokými horami, jsou beze sporu pod vlivem svých společenských vztahů, prostředí, místa, kde žijí, různých vazeb. Teprve tyto vazby a sociální inteligence těchto odborníků je vybavuje k nalézání názoru na takovou věc. Mohou mít názor svůj, mohou mít názor politické strany, které jsou členy, nebo kterou alespoň preferují. To není samotná odbornost, to je totiž političnost společenského člověka. Proto je možná strany kandidují, aby dobře prezentovali postoje jejích voličů. Čistá nezávislost není, nemůže být, protože každá individualita- osobnost je zároveň součástí nějakého kolektivu. Politik je člověk, který sice je odborníkem v nějakém oboru, ale zároveň prosazuje stanoviska či zájmy, mnohdy obojí, svého politického seskupení, přičemž vůbec nemusí jít resp. vůbec by nemnělo jít, o postoje odporující morálce či zvyklostem. Pokus politiky jako celek dehonestovat je vlastně pokus dehonestovat celý smysl společenského života a politiky. Pokusme se nebýt tak globální a buďme konkrétní.

Pan Dohnal v jednom svém televizním vstupu v těchto dnech navíc odmrštil kritiku, jež zazněla směrem k němu ze všech stran politického spektra. Shodli se na ní zástupci všech politických stran v kontrolním výboru Poslanecké sněmovny. To, že v minulém období byl jeho předsedou komunista Koníček a dnes jsem já, nebylo a není vůbec významné. Kritika na jeho jednání není totiž vůbec kritikou vedenou z politických pozic a s politickými záměry, ale jde v ní jen a jen o jeho možné zneužívání moci a mrhání veřejnými prostředky, což u předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu je vskutku zarážející. Na tom se shodli všichni členové kontrolních komisí PS, ať již před květnem nebo po květnu. Přesto právě on zanesl do svého případu politický podtext svým tvrzením, že je vlastně stíhán proto, že nepřipustil, aby členy rady NKÚ byli komunisté a sociální demokraté. Zapomněl však na to, že i zástupci dalších dokonce pravicových politických stran byli v jeho případě stejného mínění, jako členové kontrolního výboru PS zleva a také byli členy skupiny, jež se pokusila s ním jednat a domoci se svých práv a nebylo jí vyslyšeno.

Vojtěch FILIP, předseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny P ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama