Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2010 15:37:45

Bakterie moc nerozlišují mezi tím, jestli je tady někdo 89 nebo 91 dnů

Bakterie moc nerozlišují mezi tím, jestli je tady někdo 89 nebo 91 dnů

Projev na 7. schůzi Poslanecké sněmovny PČR 9. 11. 2010.

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já už jsem se k tomuto zákonu vyjadřoval dvakrát, nicméně před třetím čtením mi dovolte několik poznámek k navrženým pozměňovacím návrhům.

První poznámka se týká pozměňovacího návrhu, který byl odhlasován ve výboru pro obranu a bezpečnost, který předložila paní poslankyně Řápková. Vyjadřuji nesouhlas s touto změnou, protože se jedná o změnu, která se dotkne cizinecké policie, a i když nejsem apriori proti tomu, aby se zcivilňovala tato problematika, tak se domnívám, že v tuto dobu není nejvhodnější tímto postupem jít dopředu. Chtělo by to nějakou větší diskusi.

Nicméně je tam ještě jeden problém, a ten vzniká tím, že se převádí udělování víz k pobytu nad 90 dnů z cizinecké policie na Ministerstvo vnitra. Cizinci, kteří podali žalobu proti rozhodnutí cizinecké policie, že jim byla zrušena platnost pobytu (pobytového?) víza nad 90 dnů nebo povolení k dlouhodobému pobytu, nebo byla zamítnuta žádost o prodloužení platnosti tohoto povolení, se nemají ke komu odvolat. Oni se mohou odvolat zase k cizinecké policii, nikoliv k Ministerstvu vnitra.

Já bych si potom dovolil navrhnout, aby při hlasování se o bodu číslo 5 hlasovalo odděleně.

Další poznámka se týká pozměňovacího návrhu pana poslance Šťastného. Tento návrh směřuje k tomu, aby některým cizincům s dlouhodobým pobytem /to jsou držitelé víz nad 90 dnů, cizinci, kteří sem přišli ke sloučení rodiny, studenti, vědečtí pracovníci, držitelé zelených a modrých karet/ byla uložena povinnost ihned po svém vstupu se podrobit lékařskému vyšetření v jednom z akreditovaných zdravotnických zařízení.

Tento návrh považuji trošku za nesmyslný, protože se vztahuje pouze na cizince, kteří zde budou pobývat na dobu delší jak 90 dnů. Pokud bychom chtěli zabránit šíření nějakých nemocí nebo bakterií, tak připomínám, že tyto baktérie moc nerozlišují mezi tím, jestli je tady někdo 89 dnů nebo 91 dnů. Z tohoto pohledu si myslím, že je to diskriminační a nemá to žádný význam.

Navíc je tady velké riziko rozporu s evropským právem, protože pozměňovací návrh ukládá povinnosti cizincům, na které se vztahují příslušné směrnice Evropské unie, směrnice o slučování rodiny, směrnice o studentech, vědeckých pracovnících a o modrých kartách. Žádná z těchto směrnic neumožňuje podrobovat jejich držitele navržené povinnosti a rušit jim povolení k pobytu pouze z toho důvodu, že při vstupu se nepodrobili lékařské prohlídce.

Je to určité dublování, protože každý cizinec, který žádá o vízum, musí nejdříve předložit potvrzení o tom, že se podrobil lékařské prohlídce, že je zdravotně v pořádku, a na základě toho je mu vízum uděleno, takže není důvod k tomu, aby po přijetí sem se znovu podroboval nějaké zdravotní prohlídce.

Další návrh pana poslance Šnajdra, paní poslankyně Horníkové a pana poslance Šťastného - s těmito návrhy rovněž nemohu souhlasit, protože z větší části neodrážejí veřejné zájmy České republiky, ale pouze soukromé zájmy komerčních pojišťoven.

Jinak k ostatním návrhům mám celkem pozitivní stanovisko. Myslím, že většinu z nich lze podpořit, a také to v konečném hlasování učiním.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama