Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2010 11:38:00

Stát vyhazuje za právníky a lidé na objízdných trasách trpí

Stát vyhazuje za právníky a lidé na objízdných trasách trpí

Ústecký kraj žádá po ministrech přijetí opatření na objízdných trasách D8.

Ústecký kraj zaslal kompletní studii zdravotních rizik na objízdných trasách D8 ministrům dopravy, zdravotnictví a životního prostředí. V průvodním dopise je hejtmanka Jana Vaňhová zároveň vyzývá, aby urychleně přijali konkrétní opatření, která efektivně omezí prokázaná zdravotní rizika spojená s nadměrnou dopravou v obcích, kudy vedou objízdné trasy za nedokončenou dálnici D8. Studie objednaná Ústeckým krajem prokázala zvýšená zdravotní riziko pro občany, kteří jsou těmto vlivům vystaveni již řadu let. Závazný termín dokončení dálnice D8 stále nebyl stanoven. Přitom nejnovější návrh poradce ministerstva dopravy Miroslava Patrika zrušit stávající územní rozhodnutí a zahájit nové územní řízení posouvají tento termín do říše snů.

Podle odborníků ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem je nejnebezpečnější vdechování ultrajemných částic, na nichž jsou adsorbovány velmi škodlivé látky pocházející z nadměrné dopravy. Měření ukázalo vysoké koncentrace prašného aerosolu blížící se nebo dokonce překračující roční limitní hodnoty. Za předpokladu, že budou naměřené hodnoty působit na lidský organismus po celý rok, lze očekávat, že 2,5 lidé z deseti tisíc jsou ohroženy karcinomem a úmrtnost na takto exponovaných místech může dosahovat vyšší hodnoty o 5-12 procent. Sběr dat probíhal pouhé dva týdny a při dlouhodobějším měření by hodnoty byly výrazně vyšší.

„Pro Ústecký kraj je dostavba dálnice D8 prioritou. Dokud však ekologičtí aktivisté nepřestanou záměrnými a neopodstatněnými žalobami bránit jejímu dokončení, je třeba obyvatele na objízdných trasách chránit před negativními vlivy způsobenými nadměrnou dopravou. Nejenom, že se v době krize stavba D8 blokováním její dostavby stále zbytečně prodražuje, že stát musí vynakládat desítky milionů za právníky, nyní i prokazatelně nedokončená dálnice ohrožuje zdraví našich občanů," uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a požádala ministerstva o přijetí patřičných opatření, která povedou ke zlepšení životního prostředí a snížení rizik pro obyvatele do doby, než dojde k dokončení dálnice D8. Souhrnnou analýzu zaslal Ústecký kraj také dalším orgánům a institucím a Generálnímu konzulátu České republiky v Německu. Již dříve konzulát vyjádřil Ústeckému kraji podporu k urychlenému dokončení dálnice. Výsledky studie, kterou kraj distribuoval na příslušné instituce, mohou pomoci obnovení schvalovacího procesu 8 mld. Kč dotace na půdě Evropské unie. Evropská komise na základě stížnosti nevládní organizace Děti Země a s nimi spřízněných 26 českých nevládních organizací odeslala přerušující dopis na Ministerstvo dopravy České republiky. Hrozí, že Česká republika o tyto finanční prostředky přijde.

Výsledky studie rovněž zaslal Ústecký kraj příslušným zdravotnickým zařízením - Krajská zdravotní, Lékařské komoře a VZP s prosbou o aktivní spoluúčast na krátkodobých preventivních opatřeních, která pomohou částečně zmírnit negativní dopady zhoršeného životního prostředí na zdraví občanů dotčených obcí. Analýzu obdrží také Děti Země. „Pevně doufám, že objektivní argumenty, přesvědčí Miroslava Patrika o tom, že současný stav je pro občany a životní prostředí mnohem horší, než dokončení dálnice D8. Věřím, že po prostudování uvedeného materiálu stáhne všechny žaloby, které v současné době brání dostavbě dálnice, a umožní její rychlé dokončení. Nové uzemním řízení, které by trvalo několik let, nemůže být za prokázaných zdravotních rizik snad ani myšleno vážně," dodala hejtmanka Ústeckého kraje.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama