JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2010 20:10:00

Zaměstnanci morální právo stávkovat mají

Zaměstnanci morální právo stávkovat mají

Oživení ekonomiky by nemělo být postaveno na snižování mezd, ale na prorůstových opatřeních.

Vyjádření místopředsedy ÚV KSČM a poslance PČR Stanislava Grospiče, k morálnímu právu zaměstnanců na stávku.

Pokud dojde k plošnému snížení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru o deset procent, tak jak navrhuje vláda, bude to mít několik negativních dopadů: Za prvé, bezprostředně se to promítne do výše příjmů téměř šesti set tisíc zaměstnanců ve veřejném sektoru a ovlivní to negativně jejich životní úroveň i životní úroveň jejich rodin. I zde platí, že většina těchto zaměstnanců dnes nedosahuje ve svých příjmech výše průměrného platu. Za druhé, snížení průměrné výše platu ve veřejném sektoru ovlivní cenu pracovní síly na celém trhu práce, tudíž i v soukromém sektoru. To celkově povede ke snižování příjmů, životní úrovně a růstu chudoby. A za třetí, snížení koupěschopnosti tak velké části občanů ČR bude mít nepochybně negativní dopad na odbyt zboží na vnitřním trhu a na to doplatí i mnozí drobní podnikatelé. Oživení ekonomiky by nemělo být postaveno na snižování mezd, ale na prorůstových opatřeních.

Výzva zaměstnavatelů a zaměstnavatelských svazů, určená pracovníkům státního sektoru, je proto velmi licoměrná. Stejně licoměrné je, když ve své výzvě zaměstnavatelé a jejich svazy argumentují i podporou svých zaměstnanců. Zaměstnavatelé ve své výzvě vyjadřují pouze své jednostranné zájmy, nikoliv zájmy svých zaměstnanců. Hospodářskou krizi a současný státní dluh nezavinili pracující, ať zaměstnanci soukromých firem či veřejného sektoru. Krizi zavinil kapitalismus jako společenskoekonomický systém umožňující v honbě za soukromokapitalistickým ziskem spekulace s bankovním kapitálem. Veřejný sektor zajišťuje i společensky nezbytné funkce a služby pro celou společnost. Lidé, kteří zde pracují, nemohou doplácet na neodpovědnou politiku všech polistopadových vlád.

Zaměstnavatelé a jejich svazy se chovají stejně jako současná vláda, snaží se jednotlivé skupiny zaměstnanců postavit záměrně proti sobě, aby rozmělnili jejich obranu před protilidovými kroky současné vlády, k nimž nepochybně patří i snaha snížit platy ve veřejném sektoru o 10 %. Zaměstnanci veřejného sektoru ve svých požadavcích bojují i za zájmy pracovníků soukromého sektoru. Vzájemná solidarita pracujících a jejich odborů je velmi důležitá. KSČM je v tomto úsilí podporuje.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM, poslanec PČR a předseda OSČMS

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama