JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2010 18:53:23

Nechceme mít z ČR prezidentskou republiku

Nechceme mít z ČR prezidentskou republiku

Ministr vnitra Radek John (VV) připravil volební kodex, který má sjednotit pravidla všech druhů voleb a počítá i se zavedením přímé volby prezidenta v roce 2013. Jak se na tento krok díváte?

Věcný záměr zpracování tzv. volebního kodexu, který by upravoval všechny druhy voleb, je v legislativním plánu vlády ČR. Zatím cítím snahu řešit nikoliv věcné problémy spojené s realizací volebního práva, ale volební systém jako takový. Tyto snahy v minulosti byly, především od pravicových stran, ale i sociální demokracie, byť zatím neúspěšné. Domnívám se, že zvýšená aktivita současného ministra vnitra je vyvolána určitým populismem ve snaze reagovat především na propad jeho strany Věci veřejné v komunálních volbách, zejména v Praze. Druhým momentem ovlivňujícím Johna je populismus přímé volby prezidenta, na který bude on a jeho strana chtít vsadit. V současné době zatím ministr vnitra poslal věcný záměr volebního kodexu do připomínkového řízení a není vyhotoven v paragrafovém znění.

Jak se k volebnímu kodexu bude stavět KSČM?

Pro KSČM je prvořadé zachovat pro volby do Poslanecké sněmovny, do krajských a obecních zastupitelstev, ale i volby do Evropského parlamentu systém poměrného zastoupení, tak jak stanoví Ústava ČR. Jakákoli změna ve smyslu posílení většinových prvků, zvýhodňování nejsilnější strany přidáním bonusu většího počtu mandátů je pro komunistickou stranu nepřijatelná, protože omezí princip zastupitelské demokracie. To nevylučuje oprávněný požadavek KSČM, aby při volbách do zastupitelstev obcí nebylo možné účelově rozdělit obce na volební obvody podle politických preferencí, jak se to stalo v Praze.

K otázce možnosti vyzkoušet si při senátních volbách v roce 2012 možnost volit elektronicky je důležité zvážit všechna možná rizika manipulace s volebními hlasy. Podotýkám, že ani současný volební systém a zpracovávání volebních výsledků k tomu není imunní. Je zde velké nebezpečí, že současná vládní koalice udělá ze zkoušky elektronického hlasování podobný tunel na státní peníze jako z generální zkoušky státních maturit.

K přímé volbě prezidenta především podtrhnu, že její zakotvení v právním řádu České republiky si vyžádá novelu Ústavy České republiky. Způsob projednávání přímé volby prezidenta republiky tedy nemůže být veden politickým populismem, ale musí být zváženy všechny dopady, včetně odpovědnosti hlavy státu za výkon této funkce. To není jednoduchá záležitost. KSČM rozhodně nechce změnu politického systému parlamentní republiky směrem k republice prezidentské, byť by to některým autoritativním stranám typu např. strany Věci veřejné či TOP 09 vyhovovalo.

Na závěr chci vyjádřit názor, že každý druh voleb - do obecních a krajských zastupitelstev, sněmovny, Senátu, Evropského parlamentu - má svá specifika. Lze některé, především technické postupy ujednotit, ale nelze je smíchat do jednoho pytle. V tomto směru úprava voleb několika zvláštními zákony může být pro voliče přehlednější a srozumitelnější než jeden obrovský volební superkodex.

Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama