Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2010 22:50:00

Dění na pražské radnici, je odrazem stavu republiky

Dění na pražské radnici, je odrazem stavu republiky

Rozhovor Haló novin s Martou Semelovou, předsedkyní klubu zastupitelů KSČM v Zastupitelstvu hl. m. Prahy k skandálnímu průběhu ustavujícího zasedání ZHMP dne 30.11.2010, které se málem nekonalo.

Rozbouřený dav demonstrantů bránil lídru ODS a nejstaršímu členu zastupitelstva Bohuslavu Svobodovi jednání vůbec zahájit. Jak na vás atmosféra na radnici působila?

Podle mého soudu to byla ukázka toho, kam ta takzvaná demokracie v naší republice za 21 let dospěla. Je odrazem stavu, kdy politici podvádějí lidi, kdy něco jiného slibují a něco jiného dělají. Žijeme v zemi, kde vládne korupce, nenávist jednoho vůči druhému a arogance politiků. Zároveň to však je i ukázka chování lidí. Celých dvacet let jsou vychováváni k tomu, že každý se má postarat sám o sebe, že vítězí peníze, moc a svaly. To, co se dělo na radnici, je odrazem toho, kam spěje tato republika.

Jak se k této situaci stavějí zastupitelé zvolení za KSČM?

Komunističtí zastupitelé nejsou spojeni ani s ODS, ani s TOP 09, ani s ČSSD. Nejsme spojeni ani s touto demonstrací. Nesouhlasili jsme ani s účelovým rozdělením Prahy na obvody, jehož cílem bylo zajistit vítězství určitým lidem. Kromě toho, že nesouhlasíme s demonstranty a jejich způsoby, které na radnici předvádějí, musím zdůraznit, že naši podporu nemá ani nově vznikající rada ODS a ČSSD a ani nový primátor. Klub KSČM se jednomyslně usnesl na tom, že bude hlasovat proti.

Demonstranti protestovali proti koalici ODS a ČSSD, požadovali, aby se novým primátorem Prahy stal lídr vítěze pražských voleb TOP 09 Zdeněk Tůma. Předpokládám, že ani to by podle vás nebylo přijatelným řešením.

TOP 09 jako nejpravicovější strana naši důvěru nemá a máte pravdu, určitě by to nebylo řešením, které by se nám líbilo. Kdybych měla charakterizovat současnou situaci na pražském magistrátu, tak naši důvěru nově vzniklá rada nemá, a to na základě zkušeností, které máme z působení ODS a ČSSD v posledních letech, ale řešením by pro nás nebylo ani prosazení TOP 09. Nicméně náš klub je od začátku připraven jednat. V Praze existuje řada problémů, které je skutečně potřeba řešit. Týká se to především sociální situace lidí, bydlení, školství a dalších.

Proč podle vás lidé protestují proti nové koalici tak urputně?

Jsem přesvědčena, že mnozí z těch, kteří přišli, jsou zmanipulováni. Ne náhodou tady byl exprezident Václav Havel, ne náhodou tady byly některé »osobnosti«. Kromě toho si myslím, že velmi negativní roli v tomto případě sehrávají také různí pseudoumělci. Svůj díl na situaci na magistrátu mají podle mého soudu také média. Jsem však přesvědčena, že ona davová psychóza, která tady panovala, byla tvořena lidmi, kteří jsou manipulováni někým jiným.

Překvapilo vás, že na jednání přišel i exprezident Václav Havel?

V každém případě je pro mě pikantní, že Václav Havel přišel právě na toto jednání. Jde o člověka, který po roce 1989 připustil vytvoření atmosféry, která tady dnes panuje, atmosféry, kdy nevládne pravda a láska, ale lež a nenávist.

Účastníci demonstrace volali mimo jiné po nových volbách. Co soudíte o tomto požadavku?

Neztotožňuji se s představiteli demonstrantů, že bych podporovala TOP 09 - to už vůbec ne, ale pokud jde o pražské volby, myslím si, že skutečně neproběhly podle všech regulí. Účelové rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů poškodilo nejen menší politické strany, ale především pražské voliče, kteří neměli šanci zvolit si celopražské zastupitele. Podporujeme proto stížnosti na tyto volby, jsem přesvědčena, že ústavní stížnost, která se připravuje, je zcela oprávněná.

1. 12. 2010   Jana DUBNIČKOVÁ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama