Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2010 9:32:30

Stanovisko k návrhu na zpoplatnění posledního ročníku mateřské školy

Stanovisko k návrhu na zpoplatnění posledního ročníku mateřské školy

Ministr Drábek (VV) chce zpoplatnit poslední ročník mateřské školy. Tento poplatek mohou podle ministerstva rodiče hradit z rodičovského příspěvku. KSČM tento návrh odmítá, je pro bezplatný pobyt dítěte ve všech ročnících mateřské školy.

 

Ministr Drábek (VV) chce zpoplatnit poslední ročník mateřské školy.  Tento poplatek mohou podle ministerstva rodiče hradit z rodičovského příspěvku. A já se ptám: Ví vůbec pan ministr, s jakým příjmem musí dnešní mladé rodiny s dětmi vyjít a co všechno z toho musí zaplatit? Ví, kolik stojí zimní bundička či boty pro malé dítě, z nichž za chvilku vyroste? Ví o tom, že kromě poplatku za pobyt dítěte v mateřské škole, který dosahuje až 1 000 korun, za něj musí ještě zaplatit stravné a další poplatky, včetně značně drahých zájmových kroužků? Dovede si pan Drábek představit, jakou částku taková rodina vydá, pokud má dvě či více dětí? A to ani nemluvím o situaci samoživitelek. Navíc od ledna se zvýší nájmy, zdraží se elektřina, plyn, vodné a stočné a mohla bych pokračovat dál.

Mateřská škola má velký význam pro rozvoj dítěte v předškolním věku, kdy se tvoří základní předpoklady pro další vzdělávání. Systematicky připravuje dítě na vstup do základní školy, učí ho plnit si své povinnosti, umět se soustředit, žít s ostatními vrstevníky. Pomáhá srovnávat rozdíly mezi dětmi vyrůstajícími v různých sociálních podmínkách.

KSČM je pro bezplatný pobyt dítěte v mateřské škole, a to ve všech ročnících. Odmítáme návrh ministra Drábka, který opět zatíží rodinné rozpočty, jež jsou pro většinu mladých rodin s dětmi už dnes značně napjaté.

Obecně vzato, veškeré návrhy, předkládané v současnosti tímto ministerstvem, jsou bezohledné a bezcitné a povedou k výraznému zhoršení životní situace rodin s dětmi, lidí zdravotně postižených, těch, kteří s o handicapované starají, nemocných, nezaměstnaných, seniorů a dalších skupin obyvatelstva.

Nabízí se otázka, zda by název rezortu pod vedením ministra Drábka neměl být změněn tak, aby odpovídal realitě na „ministerstvo nezaměstnanosti a asociálních věcí“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama