PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2010 13:59:00

Pražská koalice a politická kultura

Pražská koalice a politická kultura

Pražskou velkou koalici nepovažuji za šťastné řešení, ale na adresu organizátorů demonstrace proti ní lze říci jedno jediné - kdo seje vítr, sklízí bouři.

Nebo ještě přesněji - demokracie má jedno velké kouzlo a proto "je tím nejlepším z těch špatných způsobů vládnutí", jak říkal Winston Churchill. V demokracii se každá účelovost dřív nebo později vrátí svému strůjci, jak říkají nejen mé zkušenosti.

To se nyní stalo i TOP 09. Byla to sociální demokracie, kdo vyhrál volby do sněmovny. V civilizovaných zemích by to znamenalo, že by to byla sociální demokracie, která jako vítěz voleb měla sestavovat vládu. A není pravda, že by to nešlo. V Británii nám to předvedli - koalici vytvořili Konzervativci s Liberály, kteří jsou v Británii ještě víc vlevo než Labouristé. Možná je menšinová vláda, která musí pro každý zákon a každý krok hledat podporu napříč politickým spektrem. Příkladů je v civilizovaných zemích a v celé demokratické historii také dost.

U nás ale ODS a TOP 09 bez mrknutí oka s demagogií sobě vlastní prohlásily za zjevenou pravdu, že vůle voličů je pravicová vláda. Není! (Ani TOP 09 ani ODS nezvítězila a slavné Věci veřejné byly zvoleny s programem, který byl velmi podobný programu sociální demokracie.) Nicméně premiér i členové současné vládní koalice bez uzardění tuto lež hlásají do světa dál a to i po desetitisícových demonstracích a po prohře v komunálních i senátních volbách, kdy jim občané jasně dali najevo, že žádný mandát k pravicovým a asociálním experimentům nemají.

Nicméně ani po tomto zřetelném vzkazu voličů nikoho nepohoršuje, že jasný vítěz voleb skončil v opozici. Proč to tedy tytéž strany a lidi, kteří takto postupovali po sněmovních volbách a nastavili tak pravidla a úroveň politické kultury, pohoršuje v případě pražské koalice? Proč ani veřejnoprávní, natož soukromá média nezvedla hlas, když se tato poněkud pokleslá politická kultura východního typu nastavovala po sněmovních volbách? Proč je nijak neznepokojovaly desetitisíce lidí z celé republiky a ze všech oborů před Rudolfínem, a proč jsou nyní hlásnou troubou možná stovek lidí, kteří přišli ne zrovna kultivovaným způsobem rušit ustavující jednání pražského zastupitelstva?

Vždyť to, že některá ze stran vyhrála volby a občané ji tedy dali mandát vládnout, nic neznamená, když ti ostatní se domluví jinak, jak předvádí současná sněmovna a od ní odvozená vláda. Protože to se týká sociální demokracie, tak je to pořádku, ale když se totéž týká TOP 09, tak to vadí? Proč ?

Odpovědi bych velmi ráda slyšela třeba od pana Václava Havla, kterého jsem doposud považovala za gurua české demokracie.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama