Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2010 22:06:56

Semelová: Zvýšit dotaci pro sociální služby v Praze a ČČK

Semelová: Zvýšit dotaci pro sociální služby v Praze a ČČK

V rozpravě k návrhu státního rozpočtu předložila Marta Semelová pozměňovací návrhy ve kterých navrhla přesunout z rozpočtu Ústavu pro studium totalitních režimů 80 mil. Kč pro posílení sociálních služeb v Praze a 16 mil. Kč pro Český červený kříž.

Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, můj pozměňovací návrh se týká přesunu 16 mil. korun z kapitoly 355, což je Ústav pro studium totalitních režimů, do kapitoly 335 Ministerstva zdravotnictví za účelem navýšení dotace Českému červenému kříži. To je můj první pozměňovací návrh.

Český červený kříž je jedinou humanitární organizací, k jejíž každoroční finanční podpoře se stát zavázal zákonem. Na rozdíl od jiných evropských zemí nemá příležitost provozovat výdělečné aktivity, a je proto závislý na dotacích. V letech 1994 až 1996 se státní dotace pro Český červený kříž pohybovala mezi 75 mil. až 101 mil. korun, v letech 2000 až 2008 mezi 41 mil. až 62 mil. korun. O rok později došlo k redukci na 37,5 mil. korun, v tomto roce na 26 mil. a pro rok 2011 předpokládá Ministerstvo zdravotnictví částku 14 mil. korun. To znamená, že mezi rokem 2009 a rokem 2011 by šlo o snížení o 62 %, což je z hlediska společensky prospěšných aktivit Českého červeného kříže likvidační návrh. Ten by tak musel výrazně omezit, resp. zastavit aktivity, jako např. nábor a oceňování bezplatných dárců krve, ozdravné pobyty pro zdravotně oslabené děti ze sociálně slabých rodin, výuku poskytování první pomoci dětí ve školách a pro veřejnost, ale také pátrací službu ČČK, která je jednou z podmínek uznání národní společnosti Červeného kříže Mezinárodním výborem v Ženevě a je nezbytná pro české občany při spojování rodin, hledání pohřešovaných dětí atd. Nutno zdůraznit, že tyto aktivity jsou posláním Českého červeného kříže z mezinárodně platných dokumentů, které Česká republika přijala na mezinárodním fóru. Z uvedených důvodů považuji za nutné navýšit dotaci alespoň o 16 mil. korun.

Druhý pozměňovací návrh se týká přesunu 80 mil. korun z kapitoly 355 Ústavu pro studium totalitních režimů do kapitoly 313 Ministerstva práce a sociálních věcí pro posílení rozpočtů krajů, konkrétně hlavního města Prahy.

Jde o alespoň dílčí řešení velice znepokojivého stavu v oblasti financování sociálních služeb na území hlavního města Prahy v roce 2011. Pro tento rok je plánován celkový objem finančních prostředků určených na financování sociálních služeb v Praze ve výši 446,4 mil. korun, resp. podle mých informací po jednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí 450 045 000 korun. V tomto roce činil celkový objem finančních prostředků v této oblasti 498,8 mil. korun. K tomu, aby byl zajištěn alespoň stávající rozsah sociálních služeb pro rok 2011, je v rámci dotačního programu potřeba minimálně 527 mil. korun. Navrhovaná částka, která je zhruba o 80 mil. korun nižší, by dostala organizace poskytující sociální služby do velmi vážných finančních problémů. Je třeba vzít v úvahu i specifickou strukturu sociálních služeb v hlavním městě a vysoký podíl registrovaných sociálních služeb, což vyplývá z velké koncentrace osob, jež jsou na nich životně závislé.

Vzhledem k prognózám demografického vývoje a k ekonomické situaci je navíc zřejmé, že bude nutné rozsah těchto služeb dále navyšovat. Jak vyplývá z regresní analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí, hlavní město oproti ostatním krajům obdrželo podstatně méně finančních prostředků na financování sociálních služeb v přepočtu k celkovému objemu poskytovaných služeb. Finanční objem navržený Ministerstvem práce a sociálních věcí pro příští rok je značně podhodnocený a nekoresponduje se zákonem o sociálních službách. Jejich zajištění, které bude navíc akutně potřebné i vzhledem k asociálním škrtům, jež tato vláda bez ohledu na občany provádí, nebude možno v příštím roce realizovat.

Proto navrhuji přesunout 80 mil. z kapitoly Ústavu pro studium totalitních režimů. Myslím si, že se jedná o zcela zbytečný ústav, který očerňuje slušné lidi, který účelově politicky vykládá a zkresluje historii, jak na to upozorňují i skuteční historici. Navíc existují jiné vědecké ústavy, které se historii mohou věnovat mnohem objektivněji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama