JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.12.2010 16:49:23

Důchodová žebrota podle TOP 09

Důchodová žebrota podle TOP 09

Současná koaliční vláda chystá další soukromokapitalistickou zlodějnu nazvanou opt-out.

Jinými slovy vyvedení části finančních zdrojů pro důchodové zabezpečení pro soukromokapitalistické spekulace. Uvedl to přímo a nezakrytě ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Když 1. října 2010 při příležitosti Mezinárodního dne seniorů předseda vlády ČR Petr Nečas ujišťoval seniory, že připravovaná důchodová reforma se jejich důchodů nedotkne a doslova řekl »…stále totiž přežívá mýtus, že penzistům chceme vzít jejich peníze«, nedělal to z nějaké lidumilnosti.

Byl v tom politický kalkul a strach z nadcházejících komunálních a senátních voleb. Dnešní starobní důchodci si totiž ještě pamatují, jak se žilo důchodcům za socialismu a mohli by se za dva či čtyři roky vzepřít a volit levicové strany, které by je zbídačit nenechaly. Například v reálném socialismu z dob Československé socialistické republiky roku 1988 činil průměrný starobní důchod 51,3 % průměrné hrubé mzdy. Navíc starobním důchodcům zabezpečovala individuální životní úroveň část společensky spotřebovávaných prostředků, kterou nynější kapitalistický režim vůbec nezná. V té době se na území republiky rodilo 130 tisíc dětí ročně, bylo tomu tak díky společenské podpoře rodin s dětmi. Nebylo tedy nutné strašit seniory, včetně další produktivní části obyvatelstva pseudopředpověďmi, že za dvacet až třicet let seniory nikdo neuživí. Socialismus měl totiž vlastní historickou zkušenost s propopulačními opatřeními a byl schopen během 3 až 4 let případný nepříznivý populační vývoj obrátit. To ovšem dnešní kapitalistická ČR nemá. Jsou v ní hájeny především zájmy 3 až 4 % jejího obyvatelstva – kapitalistů a jejich sloužících a dále zájmy zahraničních monopolů. Na české území se navrátilo kapitalistické vykořisťování i národní útlak spojený se ztrátou státní suverenity. Proto současná česká vláda, ale i vlády předchozí, tak otrocky naplňují obdobný scénář jako pravicové vlády jiných zemí Evropské unie.

 Dnes, v roce 2010 dosahuje výše průměrného starobního důchodu 40,8 % průměrné hrubé mzdy. Je tomu ale jen proto, že průměrná hrubá mzda poklesla. Ještě před rokem byl průměrný starobní důchod na úrovni 39 % průměrné hrubé mzdy. Současná koaliční vláda chystá další soukromokapitalistickou zlodějnu nazvanou opt-out. Jinými slovy vyvedení části finančních zdrojů pro důchodové zabezpečení pro soukromokapitalistické spekulace. Uvedl to přímo a nezakrytě ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Má k tomuto účelu být zřízeno, či vybráno, pět finančních fondů, soukromokapitalistických, nikoliv veřejných fondů s příslušnými státními licencemi. To prý kvůli konkurenci, ve skutečnosti, aby se nasytilo více hladových kapitalistických žaludků.

Ústavní soud navíc svým nálezem v podstatě nařídil zvýšit třídní rozdíly mezi důchody obyčejných lidí a těch tzv. »lidí lepších«, majících výrazně vyšší příjmy. Co ministr za TOP 09 Drábek považuje za vyšší příjem, otevřeně řekl, když oznámil, že hranicí pro zvýšení důchodů je pro něj měsíční příjem vyšší než 36 tisíc Kč. Protože však současná vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných nechce zrušit Topolánkovou vládou zavedené stropy na sociální pojištění, tak sníží důchody těm »obyčejným« lidem. Má se tak stát již prvním důchodcům od září 2011. Nejpozději od roku 2013 mají pak výdělečně činní lidé povinně platit vládou vybraným soukromokapitalistickým fondům 3 % ze svého hrubého příjmu. Pro začátek podle Drábka spolknou tyto fondy 36 miliard Kč. Vláda chce tuto částku dohnat zvýšením nepřímých daní pro všechny. Drábek i Nečas obyvatelstvu zatajili, že na sousedním Slovensku důchodová reforma zjevně nefunguje a že pravicová vláda Maďarska byla nucena soukromokapitalistické důchodové fondy opět zestátnit. Vláda zatajila, že po výbuchu krize v USA důchodci přišli o 40 % svých důchodových úspor ve fondech. Kapitalističtí ekonomičtí odborníci tuto skutečnost zakryli obecným tvrzením o poklesu ceny aktiv. Jen v České republice má vše fungovat.

Chudí tak budou ještě více platit a chudnout, bohatí s příjmy nad 36 tisíc Kč měsíčně ještě více zbohatnou. DPH má stoupnout na 19 % a podle nálezu Ústavního soudu a ministra Drábka se starobní důchod novým důchodcům od září 2011 sníží o několik stovek Kč. Výrazně lépe se mají mít podle ministra Drábka lidé s příjmy vyšším než 71 tisíc Kč měsíčně. O tom je vládní demokracie a včerejší protesty zaměstnanců a jejich odborových svazů.

Stanislav Grospič, poslanec a místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama