Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2010 12:25:10

Boj proti daňovým únikům je naší velkou prioritou

Boj proti daňovým únikům je naší velkou prioritou

Řeč na 9. schůzi PS PČR 17. 12. 2010.

Děkuji za slovo. Dámy a pánové, celá Evropa se koordinovaně snaží postupovat proti obrovským daňovým únikům, které se odehrávají právě v dani z přidané hodnoty. Kdybych porovnal problémy, které má Česká republika s daňovými úniky, tak ty, které má u daně z přidané hodnoty, jsou o řád vyšší než ty, které má u daní z příjmu. To je náš největší problém. To je také, protože vláda ODS, KDU... (Smích a potlesk v sále) Starý pes se těžko učí novým kouskům. (S úsměvem) (Smích a potlesk v sále)

Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných má boj proti daňovým únikům jako velkou prioritu, to znamená nejenom v exekutivní oblasti, ale i v legislativní oblasti se snažíme používat všechny dostupné nástroje, které máme proti daňovým únikům. Proto jsem usiloval a stále velmi usiluji o revers charge u pohonných hmot. Proto v této předloze, o které budeme hlasovat, je revers charge u všech komodit, u kterých to šestá směrnice umožňuje. Ať už to jsou stavební práce, ať už je to šrot, zlato či emisní povolenky. A ručení je jedním z mála nástrojů, který máme k dispozici zejména u pohonných hmot. Zejména u pohonných hmot, kde stále ještě nemáme výjimku, to znamená, nemůžeme tam mít revers charge.

A upřímně řečeno, bojí-li se někdo zneužití, prosím, aby četl tuto předlohu v souvislosti s novým daňovým řádem, který je platný a který vstoupí v účinnost k 1. 1. 2011. A naprostou zásadou tohoto daňového řádu je princip, že doměrku - a v tomto případě se vždy bude jednat o doměrku - vystavuje finanční úřad s tím, že důkazní břemeno je na něm, nikoliv na daňovém poplatníkovi. To věděl a věděti mohl je přesný překlad z příslušné směrnice, která v rámci boje proti daňovým únikům umožňuje členským státům Evropské unie tento instrument zavést do národní legislativy. A protože i v některých jiných státech Evropské unie - je jich tedy velmi málo - ale i tam jsou poslanci, kteří fandí daňovým únikářům, to znamená asi tři nebo čtyři země to nezavedly, a nebylo možné dosáhnout jednomyslnosti, je to tedy dobrovolné. Ale protože je to skutečně jeden z mála nástrojů, který máme proti daňovým únikům, tak ho zavedla a zavádí drtivá většina zemí.

Jsem přesvědčen, že ti, kteří myslí boje proti daňovým únikům vážně, ti, kteří si uvědomují problém u řetězových obchodů zejména u pohonných hmot, kdy prostě někdo nakupuje pohonné hmoty hluboko pod cenou burzy, a v takovém případě ví a musí vědět, že je to s největší pravděpodobností cinknutý zboží, a v takovém případě má finanční úřad plné právo se ptát, schválíte-li tuto novelu. A samozřejmě, že pokud je mu prokázáno dodavatelem i odběratelem, že to byla zaváděcí cena na trhu a že to bylo v naprostém pořádku, tak nemá právo doměrku vystavit.

Má právo ji vystavit jedině tehdy, když prokáže, tak tady neexistuje riziko zneužití. Naopak. Absence tohoto instrumentu z vratky, z DPH, udělá tunel. Ti, kdo pro to nechtějí hlasovat, obávám se, že to vědí. A jestli tady dnes někdo mluví nebo kritizuje vládu za to, že nebojuje dostatečně proti daňovým únikům a současně brání v jednom ze základních instrumentů, který daňovým únikům aspoň trochu zabrání, tak je prostě farizej.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama