Ing. Jana Bobošíková

Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2010 20:31:00

Přijetí Posselta se ČR vymstí

Přijetí Posselta se ČR vymstí

Jana Bobošíková odsoudila fakt, že čelní představitelé vlády České republiky oficiálně přijmou předáky a patrony Sudetoněmeckého landsmanšaftu.

Předsedkyně přípravného výboru Suverenity (SBB), bývalá europoslankyně Jana Bobošíková odsoudila fakt, že čelní představitelé vlády České republiky (premiér Nečas a vícepremiér Schwarzenberg) oficiálně přijmou předáky a patrony Sudetoněmeckého landsmanšaftu. Reaguje tak na chystanou víkendovou oficiální návštěvu bavorského předsedy vlády Horsta Seehofera, patrona lansmanšaftu, v jehož delegaci bude i Berndt Posselt.

„Upozorňuji, že Sudetoněmecký landsmanšaft je organizace u jejíhož zrodu stáli nacisté, která si činí územní a majetkové nároky vůči ČR a usiluje o zrušení Dekretů presidenta Beneše. Je třeba připomenout, že šéf landsmanšaftu Posselt zpochybňoval vstup naší země do EU a dlouhodobě útočí na půdě evropských institucí na práva českých výrobců vyplývající z poválečného uspořádání a mezinárodních dohod (např. právo na používání ochranné značky Karlovarské oplatky ),“ prohlásila Jana Bobošíková.

Jak bývalá europoslankyně dále uvedla, dochází tak podle ní k zásadnímu poškození dobrých česko-německých vztahů. Je to plivnutí do tváře všem, kteří obětovali své životy a zdraví v boji proti nacismu. „V uplynulých pětašedesáti letech udělala řada občanů obou zemí mnoho vstřícných kroků. Němci proto, aby se za svá zvěrstva omluvili a potomci jejich obětí v naší zemi proto, aby se pokusili odpustit. Absolutně nechápu, proč přijetím bavorského premiéra jako patrona landsmanšaftu a Posselta, podkopávají špičky vlády ČR křehkou důvěru budovanou po mnoho desetiletí,“ pokračovala Bobošíková.

„Nelze si to vysvětli jinak, než jako provokaci těch, kteří nerespektují historická fakta, lidské oběti, českou státnost a konec konců ani diplomatický protokol. Bavorský ministerský předseda není funkčně postaven na roveň českým vládním činitelům, ale nanejvýš hejmanovi Plzeňského kraje,“ dodala.

Přípravný výbor Suverenity (SBB) se obává, že oficiální návštěva Seehofera a Posselta, jako představitelů nepřijatelné parciální skupiny po právu vysídlených Němců, zhorší dobré sousedské česko-německé vztahy. Prohloubí útoky na českou státnost, historickou pravdu, ohrozí majetková práva občanů žijících v pohraničí a zvýší nechuť k přijetí dodatku k Lisabonské smlouvě, který právě kvůli územním požadavkům landsmanšaftu vůči ČR prosadil prezident Václav Klaus.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama