Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2010 12:37:00

Marcel Chládek: Vláda selhala i v oblasti školství

Marcel Chládek: Vláda selhala i v oblasti školství

PhDr. Marcel Chládek, MBA senátor Parlamentu ČR, místopředseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR

 

Korupční aféra na ministerstvu životního prostředí, do které se postupně „namáčeli“ kromě samotného ministra Pavla Drobila také premiér Petr Nečas a v neposlední řadě i ministr vnitra Radek John, jasně dokazuje, jak je vláda odhodlána plnit své sliby, a to zejména v oblasti korupce. Jak se ukazuje, rozpočtová odpovědnost, kterou se vláda Petra Nečase od svého vzniku holedbá, končí doslova na prahu stranických sekretariátů. I proto velice vítám informace Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který chce prověřit financování projektu státních maturit. Na jejich neefektivní přípravu byly již promrhány stovky milionů korun. Pokud nebude tento nesmyslný projekt zastaven, tak bude vláda „rozpočtové zodpovědnosti“ vyhazovat, pod taktovkou ministra školství Josefa Dobeše, dalších 250 milionů korun z rozpočtu státu. Místo účelného využití do rozvoje školství, poputují tyto peníze do kapes soukromých firem vč. 55 milionů stěhovákům za rozvoz beden s testy! Pevně věřím, že NKÚ potvrdí tvrzení, že je celý projekt zbytečně předražený a finance by tak mohly být využity v resortu mnohem efektivněji.

Předraženost státních maturit ale není jediné pochybení ministra Josefa Dobeše, jak ostatně ukázala samotná generální zkouška celého projektu, kdy vyšla najevo i přebujelá a zbytečná administrativa, která je s ním spojená. Diskutabilní je také Dobešovo tvrzení, že státní maturity zlepší úroveň českého školství, s čímž hrubě nesouhlasím.

Ministr Josef Dobeš neměl dopustit, aby takto nepřipravený projekt opustil brány ministerstva školství. Všechny výhrady vůči státním maturitám byly totiž dlouhodobě známy. Již na jaře jsem v Senátu PČR  informoval o nedostatcích celého projektu a můj návrh na zastavení tohoto projektu byl předložen v létě tohoto roku, ale ani společnost CERMAT a dokonce ani samotný ministr Dobeš neudělali vůbec nic, aby celou věc napravili. Ministr Dobeš - i přes výhrady odborné veřejnosti naopak vesele pokračoval ve spuštění a potažmo dalším mrhání finančních prostředků z rozpočtu ministerstva školství. I proto jsem velmi rád, že senátoři napříč politickým spektrem hlasovali pro můj návrh na zrušení projektu státních maturit a věřím, že zdravý rozum vyhraje i v poslanecké sněmovně, kam se návrh dostane začátkem příštího roku.

Další výhrada vůči ministrovi školství je jeho neúčast na pravidelném zasedání Akademického sněmu Akademie věd ČR, které se uskutečnilo minulý týden. Považuji za obrovské faux pas, že se Josef Dobeš tohoto zasedání nezúčastnil. Je to jen další důkaz, že mu na budoucnosti svého resortu příliš nezáleží.

dopadne úterní hlasování o důvěře vládě Petra Nečase jakkoliv, ministr Dobeš důvěru svého resortu dávno ztratil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama