doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2010 13:25:08

Lze důvěřovat vládě podezřelé z podpory korupce?

Lze důvěřovat vládě podezřelé z podpory korupce?

Stačil jeden jediný poctivější státní úředník, nějaký Libor Michálek, ve Státním fondu životního prostředí, aby se ocitla vláda Petra Nečase v krizi důvěry.

První, kdo tváří v tvář podezření z korupce selhal, je místopředseda ODS Pavel Drobil, dosazený jménem strany do funkce ministra životního prostředí. Drobil totiž namísto aby po informaci úředníka Michálka, že Drobilovi lidé Michálka přemlouvají ke korupčním praktikám, jednal v souladu se zákonem, nabízel Michálkovi funkci svého náměstka, když kompromitující materiál zničí.

Byly korupční mechanismy vnucované šéfovi Státního fondu životního prostředí Michálkovi cestou, jak dostat do pokladny ODS potřebné desítky či stovky milionů korun? Byly tyto korupční postupy cestou, jak posílit postavení Pavla Drobila v ODS? Premiér Nečas a ministr vnitra Radek John se postarali, abychom se to už nikdy s jistotou nedověděli. Oba, když je naivní Michálek občansky svědomitě kontaktoval a sděloval jim své podezření, neudělali nic z toho, co by ústavní činitel, který je informován o podezření korupce, udělat měl. Ani John ani Nečas, jak plyne z dosud zveřejněných informací, neodkázal Michálka na rychlý kontakt s protikorupční policií.

Z toho, jak se ministr vnitra a premiér zachovali, plyne naopak podezření, že o řádné vyšetření podezření z korupce jim nešlo. Jeden měl odkázat Michálka na novináře a na to, aby si začal shánět nahrávací zařízení, a druhý dokonce nabádal k tomu, aby se Michálek svěřil se svým podezřením tomu, v jehož zájmu se měly údajně korupční transakce uskutečnit, tedy Drobilovi.

Nejnověji se pak spekuluje o podezření, že policejní prezident vynáší informace z vyšetřování a zatepla je sděluje podezřelému předsedovi vlády a vhodné údaje následně prosakují do médií.

To, jakým způsobem předseda vlády podpořil navzdory vážným a důvodným podezřením Pavla Drobila, i to, jakým způsobem se jej zastává navzdory zveřejnění textu kompromitujících nahrávek dokonce i Václav Klaus, se vymyká logice zdravého rozumu. Ledaže by šlo o dodržení zásady omerty a o princip, že nelze dopustit pád a potrestání ani prvního z kmotrů, protože by to ohrožovalo do budoucna všechny ostatní.

Pro občany má kauza jeden podstatný přínos. Nezkorumpovaný Michálek, ale i podezřelí aktéři otevřeně přiznávají, jaká je praxe při obsazování významných funkcí na ministerstvech a ve státních úřadech a jim podřízených institucích. Ukazuje se, že jde o politický obchod řízený stranickými zájmy ODS a dalšími. Odtud je pak jen krok k zaměstnávání komusi zavázaných agentur a k získávání provizí od firem, kterým k zisku pomáhají státní zakázky, státní vklady. Ani před tak bohulibou oblastí, jako je péče o životní prostředí, se ODS a její kmotři nezastaví.

Jaký je výsledek celé kauzy? Předem lze předpokládat, že řádně a do důsledků vyšetřena nebude. Postup Petra Nečase a Radka Johna i dalších k zahrání kauzy do ztracena vytvořil ty nejpříznivější podmínky. Ten, kdo na korupční praxi upozornil, byl z funkce vyhozen a může být trestán kmotry a jejich lidmi za svou vzpouru proti systému i do budoucna.

Odpověď na klíčovou otázku, zda je tato vláda vládou boje proti korupci, je ale kauzou kolem ministerstva životního prostředí a Pavla Drobila, chováním předsedy vlády a ministra vnitra zodpovězena. Nic víc k tomu netřeba dodat. A je to dostatečně pádný důvod, proč žádný slušný občan ani slušný poslanec už této vládě věřit nemůže.

Miroslav Grebeníček, poslanec PČR (KSČM)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama