MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2010 23:07:56

Vláda ČR - interpelace k situaci ve zdravotnictví

Vláda ČR - interpelace k situaci ve zdravotnictví

Vážený pane premiére, dovolte mi stručnou písemnou interpelaci, neboť mj. jako opoziční poslanec dosud v PS PČR nevnímám přes předvolební proklamace příliš ochotu k vzájemné diskuzi mezi koalicí a opozicí.

A snahy ČSSD o otevření níže uvedeného problému na půdě Poslanecké sněmovny zatím vyznívají zcela na prázdno.

Jako lékař si stále zachovávám vazby na své mateřské pracoviště ve fakultní nemocnici. Navíc již druhé období působím za PS PČR ve SR VZP, vedené opětovně představitelem Vaší strany, pane premiére. Obávám se, že vláda současnou již naprosto kritickou situaci v českém zdravotnictví naprosto podceňuje. Nerovnoměrnost plateb za stejný výkon jednotlivým nemocnicím či obecně zdravotnickým zařízením nebyla odstraněna. Snižování finančních limitů managementy s ohledem na pokles plateb ze strany zdravotních pojišťoven a zvláště pak VZP je na řadě míst již naprosto neúnosné. Není vůbec pravdou, že není ohroženo poskytování akutní zdravotní péče!

Od vlády rozpočtové zodpovědnosti zcela postrádám návrh reálných, okamžitých a efektivních úsporných opatření. Regulační poplatky vůbec neřeší časté zneužívání či nadužívání jak poskytnuté péče, tak medikace. I za současné kritické situace se nadále proplácí,  ne vždy racionálně,  indikovaná a efektivní lázeňská péče, dopravní zdravotnická služba. Zdravotnictví za MPSV řeší problémy s odloženými a opuštěnými seniory, asociály, bezdomovci. A tak lze pokračovat.

Ujišťuji Vás, že nehodlám vést pouze planou (a často, bohužel, tak obvyklou) politickou slovní šarvátku. Z toho jsem ve sněmovně již po půl roce unaven a naprosto zklamán. Rovněž připouštím viny předchozích vlád. Nicméně právě Vy jste nyní jak premiérem vlády ČR, tak i předsedou politické pravicové strany, která za poslední 4 roky české zdravotnictví ovlivňovala.  Jde mi o skutečné řešení. Je po vládě ODS kupř. o to zábavnější, že až současný pan ministr zdravotnictví rychle pochopil a poměrně pragmaticky vyřešil tolik kritizované postgraduální vzdělávání lékařů.

Upozorňuji Vás, z vlastních praktických poznatků,  že aktivity zvláště mladých lékařů nabývají na síle a rychle se šíří. Je omylem si myslet, že jde toliko o mzdové požadavky! Jsem připraven Vám pravdivě vylíčit, jak skutečně vypadá práce sehraného lékařského týmu v podmínkách současné nepříliš preferované (a jak překvapivé, že i o to méně dotované) fakultní nemocnice. Bude-li zájem. Když jsem v roce 2005 opouštěl po krátkém působení funkci na MZ ČR z vlastního rozhodnutí, pan prezident mne žádal, abych nerezignoval na práci při reformě českého zdravotnictví. Požadavek hlavy státu je pro mne závazkem.

 Dovolte mi proto doporučit Vám: jako premiér i mé země berte krizi ve zdravotnictví vážně a učiňte urychleně konkrétní kroky k jejímu zvládnutí. Neberte kampaň „Děkujeme, odcházíme“ jen na vědomí. Jednejte, prosím. Rozhodně to bude efektivnější, než pozdější vzájemné obviňování se, kdo za to může, a až urážlivé pokřikování na sebe ve sněmovně či ve sdělovacích prostředcích. Proto volím písemnou formu této interpelace. Nejde mi o politickou slávu,  jde mi o věc. Zatím stále ano.

S díky, pozdravem a přáním klidných prvních vánočních svátků ve Vaší funkci

                            

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama